Mesto za reklamu
  1. 08. 2021.

Од почетка епидемије у Србији је откривено 742.313 случајева коронавируса, а од последица заразе преминуло је 7.214 особа. Проценат смртности је 0.97 одсто. Тестирано је укупно 4.903.335 узорака. На болничком лечењу налази се 945 пацијената, од којих је 31 на респиратору.

Већ неколико дана у Србији је више од хиљаду заражених коронавирусом дневно. Расте и број пацијената на болничком лечењу, тренутно их је 945. Стручњаци понављају да је једини начин да се пандемији стане на пут – вакцинација.

Према последњем пресеку, у Србији је коронавирус потврђен код још 1.242 oсобe, од 8.101 тестиране. Од последица заразе преминуло је 8 особа. На респираторима 31 пацијент.

На јучерашњем састанку министра здравља Златибора Лончара са директорима ковид болница донета је одлука да се појачају капацитети ковид амбуланти широм Србије, и да се “што дуже издржи да пацијенти који нису ковид позитивни могу да користе капацитете здравства”.

Лончар је након састанка рекао да се повећао број позитивних на коронавирус и оних којима је потребно болничко лечење и да систем мора да се припреми за оно што нас очекује.

“Никад не потцењујући корону и више не сматрамо да можемо да предвидимо у ком правцу ће да иде, али из досадашњег искуства морамо да се спремимо за наредне три недеље, мислимо да ће се повећавати и позитивни и они који захтевају болницу и прегледе”, рекао је министар.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић рекао је за РТС да постоји значајна подела између људи који су вакцинисани и оних који нису, и да се мора направити разлика у третману између једних и других.

Плаше га, напомиње, хладнији дани и затворени простор.

“Догађаји који се буду одвијали у затвореном простору повећавају ризике да се инфекција шири. Мораћемо више у тим тренуцима да инсистирамо на спровођењу мера, ношењу маске, на дистанци. На тај начин ћемо, надам се, пандемију држати под контролом”, рекао је Радојичић.

Сутра заседа Кризни штаб

О тренутној епидемијској ситуацији, почетку школске године – како ће се одржавати настава од 1. септембра, и повећању степена вакцинације теме су о којима би требало да се разматра на сутрашњој седници Кризног штаба.

Највише оболелих од короне у Чачку млађи пацијенти који се врађају са летовања

Доктор Александар Пајовић, директор Дома здравља у Чачку рекао је за РТС да се последњих дана и у Чаку овећава број првих прегледа и број новозаражених од коронавируса.

“Ситуација са короном се компликује, првих прегледа било је до 30, а сада је 50, на срећу то су пацијенти са лакшом клиничком слику, млађи пацијенти који се враћају са летовања, невакцинисани”, навео је Пајовић.

Према његовим речима, задовољни су одзивом на вакцинацију, стално имају пацијенте који се јављају за прву дозу, а велико интересовање је и за трећу дозу.

Додао је да је време вирусних прехлада, и да није све корона, да је неопходно да се пацијенти јаве свом лекару, раде се брзи тестови и лекари треба да разлуче о чему се ради

У пожаревачкој болници 48 пацијената, већина невакцинисана

Директорка Завода за јавно здравље у Пожаревцу Ана Јовановић рекла је за РТС да је тренутно у пожaревачкој болници 48 пацијената, од тога је троје у тешком стању и налази се на респиратору, а остали су у средњетешком стању и налазе се на кисеонику.

Према њеним речима, већина их је невакцинисано. Додала је и да су углавном извор заразе особе које су биле на летовању.

Јовановићева је рекла да је од 17. августа кренула имунизација “бустер дозом”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here