Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 911.066 особа, а забележен је 8.051 смртни случај, показују подаци са сајта covid19.rs.

У земљи је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, на болничком лечењу 5.811 пацијената. На респираторима се налази 217 особа.

Према последњем пресеку, још 43 пацијента преминула су од ковида 19. Коронавирус је регистрован код још 5.389 особa, од 15.679 тестираних.

Из дана у дан се повећава број пацијената у црвеним зонама.

Зато се све више установа поново враћа у ковид систем, а од данас је у њему и цео Градски завод за плућне болести и туберкулозу у Београду.

Лекари позивају грађане, посебно младе, да се вакцинишу и тако заштите од епидемије.

Министарство просвете објавило је по којим ће моделима радити школе у Србији у току пете недеље рада.

Да је ситуација тешка најбоље потврђују извештаји са терена:

У последњих седам дана се заразило 500 Лозничана, шире се капацитети у Општој болници

У протеклих месец дана у Лозници расте број новозаражених коронавирусом, а у последњих седам дана присуство коронавируса потврђено је код 500 Лозничана, а упала плућа дијагностикована код 200 људи. У тријажну амбуланту се у протеклој седмици јавило више од 2.000 пацијената.

Због све већег броја људи који захтевају преглед лекара, у тријажној амбуланти је удвостручен број лекарских тимова, а шире се и болнички капацитети за ковид пацијенте.

Начелник Службе ургентног пријема болнице у Лозници Милорад Тадић рекао је за РТС да је у Општој болници хоспитализовано 88 пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом. Додао је да се седам пацијената налази на механичкој вентилацији, њих пет је интубирано, а два пацијента су на неинванзивној вентилацији.

“Дневно имамо између осам и десет хоспитализација. Не можемо да отпустимо толико пацијената, тако да смо морали унутрашњом реорганизацијом, како просторија, тако и кадра да изнађемо решење”, казао је Тадић.

Нагласио је да се у односу на талас у децембру променила старосна доб пацијената и да је већина хоспитализованих старости између 40 и 60 година.

“Поражавајућа је чињеница да је од 88 хоспитализованих пацијената само 18 пацијената комплетно вакцинисано. Од седам пацијената који су на механичкој вентилацији, само је један пацијент вакцинисан. Мислим да то довољно говори у прилог чињеници да се треба вакцинисати и да је бесмислено поставити питање да ли се треба вакцинисати”, истакао је Милорад Тадић.

Додао је да је у последњих месец дана примећен тренд пораста вакцинације трећом дозом, а да код млађих резултати вакцинације нису задовољавајући.

Још 119 заражених у Пчињском округу, троје преминуло

Према новим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, на коронавирус претходног дана тестирано је 340 особа са територије Пчињског округа. Анализе су показале да је 119 њих заражено коронавирусом.

Од овог броја 81 је из Врања, 23 из Сурдулице, 13 из Владичиног Хана и по један из Бујановца и Босилеграда.

У ковид амбуланти АТД у Врању током јучерашњег дана обављено је 240 прегледа, од чега је 118 првих. У дечјој ковид амбуланти прегледана су 53 детета.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализована су 142 пацијента, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, а кисеоник прима 61 пацијенат. На болничко лечење примљено је 10 пацијената, два су транспортована за Крушевац.

Три пацијента су преминула, саопштавају из Здравственог центра.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here