Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Од почетка пандемије у Србији је регистровано 788.895 случајева коронавируса, од укупно 5.138.131 тестираног узорка, а преминула је 7.421 особа. Проценат смртности је 0,94.

Расте број прегледа у ковид амбулантама, а у болницама број пацијената са тешком клиничком сликом, упозоравају лекари. Зато ће ковид амбуланте радити до 22 сата.

Од среде са радом почиње и тријажни центар у КБЦ Земун, на услузи грађанима је 24 сата.

У Србији је према послдњем пресеку регистровано 5.069 новооболелих, међу 20.443 тестираних узорака, а преминуле су 23 особе од последица коронавируса.

На респираторима се налази 121 пацијент.

У највећој ковид болници у земљи, у Батајници, тренутно се лечи око 700 оболелих.

Директорка те установе др Татјана Аџић Вукичевић рекла је за РТС да за десет месеци рада није било тежег млађег пацијента, од девојке старе 20 година. Она је невакцинисана и нема ниједну придружену болест.

У Београду је у последња 24 сата забележено 1.156 новооболелих од коронавируса, од укупно 5.069 нових случајева ове инфекције широм Србије.

Београд је једини у Србији са четвороцифреним бројем оболелих, а осам градова бележи троцифрен број новооболелих.

У Нишу је регистровано 225 случајева коронавируса, у Новом Саду 210, Крагујевцу 208, Чачку 135, Новом Пазару 127, Ваљеву 120, Краљеву 113, а Јагодини 104.

Следе Ужице и Шабац са по 89 новооболелих, Врање са 74, Кrушевац са 63 и Сремска Митровица са 61 новим случајем коронавируса.

Отворена још једна ковид амбуланта у Нишу

Због сталног раста броја оболелих у Нишу је од данас још једна абмуланта поново у ковид систему. Реч је о амбуланти на Чаиру.

Директор Дома здрвља Милорад Јеркан каже да је ситуација је лоша и да подсећа на новембар и децембар прошле године.

“Чак је и лошија јер имамо доста оболелих међу младима. Делта вирус се шири страховитом брзином. Дозволили смо све манифестације и мислим да треба подржати предлоге министарства здравља и пре свега водити рачуна о здрављу па онда о економији”, нагласио је доктор Јеркан.

Највећи проблем, како каже доктор Јеркан, је недовољна вакцинација и то што млади не верују у вакцину а управо се међу њима највише шире вирус.

Земунска болница од данас је поново тријажни центар

Расте број заражених, али и хоспитализованих. Црвене зоне су готово пуне. На лечењу је 1.701 пацијент, четвороструко више него почетком августа. Зато је Клиничко болнички центар “Земун” поново тријажни центар за ковид пацијенте.

Директор те установе, професор Драгош Стојановић рекао је за РТС да се тријажа пацијента који су потенцијални за хоспитализацију обавља у згради поликлинике која је реновирана прошле године.

“Први пацијенти су већ кренули, имамо искуства од раније, и с обзиром да се повећава број заражаних, очекујемо да ћемо ући у црвену зону”, каже доктор Стојановић.

“Пратимо ситуацију, сви смо спремни надамо се да нећемо, али изгледа да хоћемо”, навео је директор КБЦ “Земун”.

Иначе, у згради поликлинике у делу који је у зеленој зони, настављају се и специјалистички прегледи.

“У зеленој зони имамо 30 операција и надамо се да због тих пацијената нећемо ући у црвену зону”, рекао је докто Стојановић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here