01.03.2021.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 459.259 особа, а забележена су 4.443 смртна случаја, показују подаци са сајта covid19.rs.

У Србији је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 3.912 хоспитализованих пацијената, док се 162 особе налазе на респираторима.

Према последњем пресеку, још 14 пацијената преминуло је од ковида 19. Коронавирус је регистрован код још 2.809 особа, од 10.368 тестираних.

Масовна имунизација се наставља широм земље. Jош 100.000 доза руске вакцине стигло је синоћ, док се очекује да данас буде испоручено више од 58.000 доза америчке, а у петак и пола милиона кинеских вакцина.

У протекла три дана инспектори су контролисали поштовање противепидемијских мера у више од 12.000 објеката широм земље.

Седница Кризног штаба, на којој ће бити анализирана епидемиолошка ситуација у земљи, биће одржана данас у 15 сати, најављено је из Владе Србије.

Премијерка Ана Брнабић очекује да ће пооштрене мере за овај викенд дати резултате и да неће морати да се даље пооштравају.

Радмило Јанковић, заменик директора КЦ Ниш, истакао је да као клиничар може да каже да не зна да ли смо на крају трећег или почетку четвртог таласа, али може да каже да имамо озбиљан проблем.

“Бројеви не падају, долазе нам целе породице и то је све ескалирало и иде незаустављиво ка компликацији. Имамо готово 50 одсто више пацијената у КЦ Ниш него претходне недеље. Убрзано пунимо капацитете, Инфективна више нема места. И јако велики број тешких пацијената који се прелива из Врања и Сурдулице које готово више да немају места ка Крушевцу и Нишу”, навео је Јанковић.

Вирусолог Ана Банко рекла је за РТС да је и даље много већа шанса да се вирус шири, да се људи заражавају, него да се стекне глобални колективни имунитет, бар у првим месецима од почетка вакцинације.

У Моравичком округу поштоване мере током викенда, епидемијска ситуација под контролом

Пооштрене мере током викенда поштовале су се у Моравичком округу. Извршене су 463 контроле, а није било кршења мера осим у два случаја због недостатка дезобаријера и два случаја неношења маски где је то било прописано. Написана су два прекршајна налога, наводе из Моравичког управног округа.

Директор Завода за јавно здравље Чачак, доктор Аксентије Тошић, истиче да у Моравичком округу бележе благи пораст броја новооболелих, као и хоспитализованих.

“Можемо рећи да је епидемијска ситуација тренутно под контролом, али уз максималне мере опрезе и константно праћење и контролу даљег ширења вируса”, наводи Тошић.

Тренутно су 73 пацијента на болничком лечењу.

“Кад је реч о броју новопримљених пацијената у болницу, то су подаци који нас највише интересују, то је од два, три до шест, седам пацијената сваког дана”, рекао је Тошић.

Истакао је да је велики одзив грађана за вакцинацију и да је до сада вакцину примило преко 12.000 људи само у Чачку.

“Исто таква је ситуација на целом Моравичком округу, преко 35.000 вакцина је до сада дато”, каже Тошић.

Навео је да је преко 10 одсто одраслог становиштва добило обе дозе вакцине.

У Војводини 408 новозаражених, половина из Новог Сада

У Војводини је током претходног дана регистровано 408 нових случајева коронавируса, а највише новоинфицираних је у Новом Саду – 204.

У овом тренутку број активних случајева у Војводини је 8.689, објавио је Инситут за јавно здравље Војводине. Највећи број регистрованих активних случајева је у Новом Саду – 2.761.

У осталим општинама тренутно је мање од 1.000 регистрованих активних случајева коронавируса.

Институт за јавно здравље и даље оцењује епидемиолошку ситуацију у Војводини као ванредну. У овом тренутку на територији 36 општина и градова ситуација се оцењује као ванредна.

Епидемиолошка ситуација се оцењује као неповољна на територији девет општина. То су општине: Апатин, Тител, Беочин, Житиште, Бач, Кањижа, Бачка Топола, Ириг и Оџаци.

Стојановић: У овом пику скоро дупло бржи развој клиничке слике

Директор Клиничко-болничког центра Земун, проф. др Драгош Стојановић, каже за РТС да су тренутно у тој болници смештена 293 пацијента.

Истиче да је овом пику скоро дупло бржи развој клиничке слике пацијената. Наводи да им је дневна потрошња кисеоника око три тоне.

Вратили смо се у онај период када смо имали највећи број пацијената, поручује Стојановић.

У Нишу изречено 10 казни, једна особа затечена на две журке исте вечери

Из Комуналне милиције Ниша су навели да су током викенда примили 26 пријава грађана за ремећење кућног реда у стамбеним зградама.

“Од стране Комуналне милиције је издато укупно 15 прекршајних налога за кршење кућног реда у стамбеним зградама, седам прекршајних налога је издато за непридржавање личних мера заштите, односно за неношење маски, три прекршајна налога су издата за организовање окупљања више од пет лица у затвореном простору и један прекршајни налог је издат за непоступање по наређењу комуналног милиционара”, рекао је Милан Ђорђевић из нишке Комуналне милиције.

Навео је да се често дешава да се окупља већи број лица од дозвољеног и апеловао је на грађане Ниша да се придржавају мера.

Када је реч о угоститељским објектима, Ђорђевић је навео да су се придржавали мера.

Потврдио је да је у петак једна особа затечена на две различите журке.

“Није му било довољно што је санкционисан приликом поступања на једној локацији, већ се одмах након тога преселио и на другу локацију, где смо такође поступали и ту је санкционисан издавањем прекршајног налога”, истакао је Ђорђевић.

Додао је да није могуће издати прекршајне налоге малолетним лицима, па да се ти налози издају њиховим родитељима и старатељима и апеловао на њих да воде рачуна где им се крећу деца.

Током викенда контролисано 850 локала у Београду, изречено 190 казни

У Београду су током викенда за нама, збирно говорећи, угоститељи поштовали мере.

Шеф оперативног центра Комуналне милиције Београда Ненад Лакић је рекао за РТС да је од петка до протекле ноћи контролисано 850 локала.

“У два наврата, у суботу и недељу, обишли смо 17 тржних центара и морамо да констатујемо да смо после 14 часова затекли само четири прекршаја, у смислу прекорачења радног времена од стране трговинских радњи или је у питању био неки угоститељски објекат”, рекао је Лакић.

Навео је да је у току ноћне смене забележен двоструко, а некад и троструко, већи број пријава на буку из стана.

“Излазимо на све пријаве, али смо у овом случају, викенду иза нас, у осам случајева и констатовали буку. Било је изрицање прекршајних налога од стране Комуналне милиције. Неретко на тим локацијама су са нама били припадници МУП-а из разлога што су и они добили пријаве за ту буку”, навео је Лакић.

Истакао је да је у викенду иза нас испражњено шест објеката, а да су од тога два објекта била угоститељског типа, док су четири објекта били закупљени простори у којима су се организовале журке.

“Заједно са тим ситуацијама, где смо то затекли, где смо затекли буку и непоштовање социјалне дистанце, изрекли смо преко 220 мера. Кад кажем мера, 190 се односило на непоштовање социјалне дистанце и неношење маске на тим локацијама”, истакао је Лакић.

У Златиборском округу број оболелих у порасту

Директор Здравственог центра Ужице Милош Божовић рекао је за РТС да је број оболелих у порасту и да се прати ситуација.

“Задња три месеца преко 300 позитивних пацијената лежи у хопситалним јединицама на нивоу Златиборског округа”, каже Божовић.

Божовић каже да је 345 особа хоспитализовано.

Што се тиче ситуације у болницама, каже да имају места, највише пацијената је било око 600, и подвлачи да расте број позитивних пацијената са средње тешкоми тешком клиничком сликом.

Велико је оптерећење на здравствне раднике, каже он.

Говорећи о притисцима на ковид амбуланте, Божовић указује да је викендима око 500 до 600 прегледаних особа, а осталим данима и 1.200 особа, највећи број у новембру и децембру је било 1.900 у свих 10 домова здравља на нивоу Златиборског округа.

Проценат вакцинисаних износи 18.

У суботу су извршене 252 инспекцијске контроле, у 11 објеката је било неприавилности, десет казни је изречено, а јуче је санитарна иснпекција одрадила 10 контрола и изрекла 6 казни.

Србија друга у Европи и шеста у свету по броју вакцинисаних на милион становника

У Србији су, према најновијим подацима Владе, извршене 1.436.682 вакцинације против коронавируса, а обе дозе вакцине примило је 511.999 грађана.

Према броју вакцинација на милион становника, Србија је друга у Европи, после Велике Британије, а према проценту грађана који су примили обе дозе вакцине прва је у Европи. После Србије су Малта и Исланд.

У свету је Србија на шестом месту по броју вакцинација на милион становника, после Израела, Сејшела, Уједињених Арапских Емирата, Велике Британије и САД.

Према броју грађана који су примили обе дозе вакцине на милион становника у свету, Србија је четврта, после Израела, Сејшела и Уједињених Арапских Емирата.

Србија је убедљиво прва у региону по броју вакцинисаних на милион становника, а следе Мађарска, Словенија, Румунија и Хрватска.

Србија је на првом месту у региону и према броју грађана који су примили обе дозе вакцине на милион становника, а иза нас су Румунија, Мађарска, Словенија и Хрватска.

У ковид болницама у Врању 152 пацијента

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализована су 152 пацијента. Од тог броја 138 је позитивно на коронавирус, исти број је са бронхопнеумонијом, док је на кисеонику 69 људи.

На болничко лечење примљено је 16 пацијената, док је отпуштено 15. Тренутно је у ковид болницама у Врању осам слободних постеља.

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављена су 244 прегледа, од чега је 126 број првих прегледа.

У Мачванском округу нема наглог скока броја заражених

Епдимијска ситуација у Мачванском округу је повољна, нема наглог скока броја заражених коронавирусом, али у свих осам општина има заражених.

Активно оболелих особа у том округу је више од 700.

Начелник Комуналне милиције Борко Јекић рекао је за РТС да није било прекорачења радног времена у току викенда, а 263 објекта су исконтролисана.

“Од почетка године имамо уисписаних 40 исписаних прекршајних налога, од тога 29 у угоститељским објектима”, рекао је он.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here