Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

У Србији се бележи највећи број новозаражених од почетка епидемије, а скоро сваки други тестирани је позитиван на коронавирус. На болничком лечењу је више од 2.500 људи, а на респираторима 109 пацијената. Новом уредбом кућна изолација за заражене скраћена је на седам дана.

Према последњем пресеку, коронавирус је у Србији потврђен код још 18.006 особа од тестираних 39.740 узорака. Од последица заразе преминуло је још 26 људи.

Сваки други тестирани заражен коронавирусом, карантин смањен на седам дана

Проценат позитивних међу тестираним узорцима је 45,3 одсто, што значи да је заражен скоро сваки други тестирани.

Директорка Ковид болнице у Батајници Татјана Аџић Вукичевић рекла је за РТС да када бисмо насумично тестирали, сваки други би био позитиван на корону.

Директор Дома здравља “Савски венац” др Зоран Бекић навео је за РТС да ако настави да расте број инфицираних и редови испред ковид амбуланти буду све већи, размишља се и о отварању ковид амбуланте на Сајму.

У Институту за мајку и дете на лечењу 14 деце, новорођенче на респиратору

Заменик директора Института за мајку и дете Владислав Вукомановић рекао је за РТС да је у тој установи на лечењу 14 ковид позитивне деце.

Клиничка слика пацијената је углавном лакша, него што је била код делта варијанте. Једно дете, новорођенче је на респиратору и у фази је опоравка, напоменуо је Вукомановић.

У Мачванском округу 685 новозаражених

На територији Мачванског округа потврђено је још 685 позитивних узорака на коронавирус.

У Шапцу – 309, Лозници – 166, Богатићу – 81, Владимирцима 3- 9, Коцељеви – 20, Малом Зворнику – 14, Љубовији – 29 и Крупњу 27.

Укупан број активно оболелих је 6.181.

У Врању 149 новозаражених, преминула једна особа

У ковид амбуланти АТД у Врању у уторак је прегледано 375 особа, од тога су 202 прва прегледа. Такође, урађена су четири пи-си-ар и 212 антигенских тестова. Од тога 149 је позитивно на коронавирус.

У ковид болници Здравственог центра Врање хоспитализовано је 19 пацијената, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, док осморо добија кисеоник.

Хоспитализована су у уторак још два болесника, један пацијент транспортован у Сурдулицу, један је преминуо, саопштавају из Здравственог центра.

Отворена додатна амбуланта у Нишу

Због погоршане епидемијске ситуације, у Нишу је отворена додатна, четврта ковид амбуланта. Директор дома здравља Милорад Јеркан истиче да је ситуација тешка и да циркулише омикрон сој.

“Радимо комплетно све – од инфузије, давања кисеоника, узимања брисева, рендгенске снимке, све у једној амбуланти. Све четири су нам покривене као примарне болнице да не бисмо слали пацијенте у Клинички центар”, рекао је др Јеркан за РТС.

Напомиње да су у амбулантама раније трошили 10 литара кисеоника дневно, а да је сада то 40 литара. Пацијенти су тренутно углавном старији, али очекује се да ускоро буде више оболелих међу млађима, првенствено због прославе Српске нове године.

“Одједном нас очекује и преко 3.500 прегледа, од тога скоро половина првих прегледа. А половина од тога је позитивно”, рекао је др Јеркан.

Истиче да, упркос томе што и међу лекарима и медицинским сестрама има заражених, у ковид амбулантама има довољно медицинског особља, а посебно наглашава да на једном месту имају и епидемиолога и интернисту.

Напомиње да је број вакцина које се дају на дневном нивоу у Нишу драстично стањем.

“Једини лек за ово је вакцина, вакцина, вакцина”, поручио је др Јеркан.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here