Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Епидемијска ситуација у Србији је веома озбиљна, болнице су пуне. Посебно забрињава што је све више заражене деце.

Епидемијска ситуација у Србији је изузетно је тешка. Расте број преминулих од последица заразе, a нажалост, међу преминулима има и деце.

Тринаестогодишњи дечак, коме је пре неколико недеља потврђен коронавирус, преминуо је у сомборској Општој болници “Др Радивој Симоновић”. Дечаку је у среду позлило у дечјем диспанзеру сомборског Дома здравља, где му је указана хитна помоћ. Дечак је преминуо од последица плућне емболије.

Лекари наводе да се у овом таласу коронавируса јавља готово дупло више деце него у претходном са симптомима ковида 19.

Када је реч о вакцинацији деце. Америчка Агенција за храну и лекове одобрила је да се вакцина компанија Фајзер/Бајонтек користи и за децу од 5 до 11 година, преноси Ројтерс.

Ова одлука је донета након што су саветници ФДА великом већином гласали да се одобри употреба вакцине за децу тог узраста.

И Епидемиолог Студентске поликлинике др Мила Паунић наводи за РТС да се и међу студентима бележи повећање броја заражених.

Истиче да не памти да су у било којем таласу имали оволики притисак и да све више здравствених радника у тој установи оболева. Поручује да једино лекари могу да одлуче какве епидемиолошке мере ће важити и да ковид пропуснице морају да постоје 24 сата дневно, као да следеће закључавање треба да буде на три недеље.

Стручњаци стално апелују на грађане да се вакцинишу и да поштују прописане мере, јер је то једини начин, како кажу, да се супротставимо вирусу.

Пожаревац, удвостручен број вакцинација првом дозом

У пожаревачком дому здравља ове недеље број вакцинација првом дозом се удвостручио, па и утростручио у појединим данима.

Пре увођења ковид сертификата, по прву дозу долазило је између 10 и 30 људи дневно, а сада је то најмање 50, па чак и 90 дневно.

Све више је младих међу вакцинисанима и оних који су везани за угоститељске послове, као што су конобари, музичари, певачи.

Др Светлана Николић Ацић, помоћник директора Дома здравља за медицинска питања наводи да је нарочито у последње две недеље приметно повећање броја вакцинисаних првом дозом и сматра да је један од разлога вероватно и увођење ковид пропусница.

У Великом Градишту, због великог броја заражених, средња школа “Милоје Васић” од понедељка прелази на комбиновану наставу, а из истих разлога отказан је и позоришни фестивал “Штап и канап”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here