Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Од почетка пандемије у Србији је регистровано 1.037.707 случајева коронавируса, међу 5.964.658 тестираних узорака. Од последица инфекције преминуло је 8.996 људи. Проценат смртности је 0,87.

У Србији су у последња 24 сата потврђена 6.424 нова случаја коронавируса од 21.545 тестираних узорака.

Од последица коронавируса преминуло је још 50 особа.

На респираторима широм Србије налази се 289 пацијената оболелих од коронавируса.

Ни деца нису поштеђена ковида, па ни теже клиничке слике болести. На Институту за мајку и дете је четворо деце која су позитивна на коронавирус. Њих троје је на респиратору, најмлађа је беба од пет месеци.

Лекари су сагласни да се мора прекинути ланац преношења заразе и кружења вируса у популацији и да се то може постићи спровођењем заштитних мера и  вакцинацијом.

Тржни центри у Београду, Новом Саду и Крагујевцу кажњени су са по 300.000 динара због непоштовања епидемиолошких мера, потврђено је РТС-у у Влади Србије.

Комбинована настава од понедељка ће се примењивати у средњим школама на територији три локалнe самоуправe: Београд, Врњачка Бања и Шабац.

.У Нишкој Бањи на лечењу 76 пацијената, најмлађи има 21 годину

Ситуација је и у Нишу, као и у осталим деловима Србије компликована. Свакога дана је између 250 и 300 новозаражених. У петак је било нешто мање новооболелих. Број прегледа у ковид амбулантама је свакога дана око 2.500. У Клиничком центру у новој згради смештено је 99 најтежих пацијената, а у старој згради КЦ 63 пацијента.

Велики број пацијената је и у Нишкој Бањи. Проф. др Марина Дељанин Илић, директорка Института Нишка Бања каже да има 76 пацијената, од тога 56 на кисеоничкој потпори.

“Овога пута је средње тешка клиничка слика. Најмлађи има 21 годину, а најстарији 94. Има и вакцинисаних, али је од друге дозе протекло шест или седам месеци. У највећем проценту су невакцинисани. Апелујем на невакцинисане да се јаве најближем пункту и да се вакцинишу”, каже др Дељанин Илић.

Према њеним речима, ако дође до прогресије болести и значајног пада сатурације, онда се пацијенти преводе у КЦ Ниш.

Институт у Нишкој Бањи је четврти пут у ковид систему, а бави се срчаним и реуматским обољењима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here