Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Oд почетка епидемије у Србији су регистрована 1.241.492 случаја коронавируса. Од последица ковида преминуло је 11.385 особа. Проценат смртности је 0,92 одсто. На болничком лечењу тренутно је 5.116 пацијената, од којих је 205 на респиратору, објављено је на сајту covid19.rs.

Епидемијска слика у Србији је по некима повољнија, али је сигурно и даље веома тешка. Опада број новозаражених на дневном нивоу, али и даље је велики, као што је забрињавајуће велики број преминулих од последица заразе коронавирусом који је данима на високом новоу.

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 2.631 особe од тестираних 16.737. Од последица заразе преминуло је 50 људи.

Мањи је број прегледа у амбулантама, као и пацијената на лечењу у ковид болницама, али и грађана који чекају испред ковид амбуланти.

Струка поручују да је пад броја новооболелих добар податак, али да нема аргумената за опуштање те да је поштовање мера кључно.

“Смањење броја новооболелих је добар статистички податак, али још нема довољно аргумената за опуштање, јер имамо 5.400 људи у ковид болницама, више од 200 људи на респираторима и дневно умире између 50 и 60 људи”, рекао је за РТС државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек.

Карактеристика овог талас је та да и деца развијају тежи облик болести и да нека заврше на респиратору.

Имунолог др Срђа Јанковић наводи да су у највећем ризику деца са хроничним обољењима, неуролошким сметњама и имунодефицијентна деца, али и да више од половине све деце која су лечена у интезивној нези због ковида нису претходно имала видљиве факторе ризика.

“То јесте разлог зашто заговарамо и вакцинацију између осталог и деце иако нису можда примарно ризична група”, поручио је Јанковић.

У Пчињском округу 67 нових случајева заразе

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, на коронавирус су тестиране 374 особе са територије Пчињског округа. Анализе су показале да је 67 особа заражено коронавирусом.

Од овог броја 43 нова случаја заразе су из Врања, 9 из Сурдулице, 6 из Владичиног Хана, 4 из Босилеграда, 3 из Трговишта и 2 из Бујановца.

У ковид болницама Здравственог центра у Врању хоспитализовано је 86 пацијената, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, док је на кисеонику 58 пацијената. На болничко лечење примљено је пет пацијената и отпуштено исто толико.

У ковид амбуланти током јучерашњег дана обављено је 188 прегледа, од чега су 72 први прегледи.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here