Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Од почетка епидемије у Србији је регистровано 1.005.168 случајева заразе коронавирусом, а тестирано је 5.855.069 узорака. Укупан број преминулих је 8.737, а проценат смртности 0,87 одсто, објављено на сајту covid19.rs.

У Србији су у последња 24 часа потврђена 4.803 нова случаја коронавируса, од 15.784 тестирана узорка.

Од последица те инфекције умрле су још 54 особе.

Не јењавају гужве у ковид амбулантама, а расте број збринутих у ковид болницама – тренутно их је 6.599, а на респираторима се налази 271 пацијент.

Вирусолошкиња Ана Банко рекла је за РТС да је доминантна делта варијанта вируса који успева да пробије имунитет. Додаје да код вакцинације немате увек имитацију комплетног природног имунитета.

Потребно је придржавати се мера заштите и носити маске у свим затвореним просторима и на послу, чак и у тоалетима – каже вирусолог Банко.  

Оног тренутка када се пандемија стави под контролу, тада ћемо моћи да говоримо о неком другачијем режиму вакцинације – можда ће бити нека комбинована вакцина, рекла је Ана Банко.

У Врању хоспитализовано 120 пацијената

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању на ковид 19 тестирано је 275 особа. Анализе су показале да су 104 особе заражене коронавирусом, 67 из Врања, 20 из Сурдулице, 10 из Владичиног Хана, 6 из Босилеграда и 1 из Прешева.

У ковид болницама Здравственог центра у Врању хоспитализовано је 120 пацијената, на кисонику 61. На болничко лечење примљено је 8, отпуштен један, два су транспортована за Kрушевац.

У ковид амбуланти било је 218 прегледа, 109 првих.

Нагли помак у броју вакцинисаних у Новом Пазару

До наглог помака у броју вакцинисаних дошло је у Новом Пазару. Шефадил Спахић из Завода за јавно здравље каже да је у последњих месец дана дато 4.000 првих доза, укупно је дато 26.087 што је око 30 одсто становништва. Других доза је дато око 25.000 доза а трећих око 3.500.

“Последњих дана на пријему је више људи из Рашке него из Новог пазара и Тутина, вероватно јер је било више контаката. Ситуација је и даље нестабилна и несигурна и тренутно је 120 особа на инфективном одељењу”, рекао је Спахић

да се ситуација побољшала говори и податак да је до пре 20-так дана било више од 180 пацијената на ковид одељењу. Више од 90 одсто особа која се налазе на кболничком лечењу од ковида су невакцинисани.

У Нишу се дневно бележи до 300 нових случајева заразе

Директор Дома здравља Ниш др Милорад Јеркан је рекао да су на састанку од министра здравља Златибора Лончара добили задатак да се баве пацијентима који нису оболели од ковида.

“Ми то већ радимо четири месеца и морам да кажем да смо у том периоду имали 35.200 људи који су дошли и преко 120.000 услуга, што је изузетно велики број”, казао је Јеркан и поручио да Нишлије не морају да се брину.

Додао је да је, у односу на претходних десет дана, за 20 одсто мање деце која су заражена коронавирусом и да се прати ситуација.

“Што се тиче одраслих, имамо једну заравњену линију. Нон-стоп у ковид амбулантама је негде око 2.500 људи, нон-стоп је око 600 првих прегледа, од тога је 250 до 300 позитивних. То је нека реалност у Нишу, који и поред тога што је дао преко 66 посто првих и 62 посто других вакцина и 15 посто трећих вакцина, он је центар региона и долазе са свих страна људи који се и овде тестирају, тако да верујем да је мањи број позитивних у Нишу него што показују подаци”, казао је Јеркан.

Нагласио је да вакцинација у Нишу не иде током који су желели и да је једино похвално што добро иде давање треће дозе вакцине.

“Надам се да ће млади да реше да почну да долазе. Ми смо отворили на свим факултетима вакцинационе пунктове и почињу полако млади људи да се вакцинишу. Није то темпо који ми желимо, али морамо да будемо упорни”, навео је др Милорад Јеркан.

Трећина тестираних позитивна у Пчињском округу, болнички капацитети готово попуњени

Више од трећине тестираних у Пчињском округу је позитивно на коронавирус, јавља дописница РТС-а.

Болнички капацитети у Сурдулици су готово попуњени а слична ситуација је и у болнивама у Врању. Више од половине ковид болесника је на кисеоничкој потпори а сви су са средњетешком и тешком клиничком сликом.

“И даље имамо више пријема од отпуста и молим да се мере које имамо и користе. Носите маске и држите дистанцу, а не неодговорно понашање по свадбама и кафићима”, апеловао је директор Здраственог центра Врање Саша Ђорђевић.

Италија се враћа нормалном животу

Од данас је цела Италија у белој зони. Осамдесет одсто вакцинисаних и зелене пропуснице омогућиле су враћање нормалном животу.

Међутим, викенд пред отварање, био је у знаку протеста невакцинисаних, најжешће је било у Риму, где се штета још процењује.

Они који не желе да се вакцинишу мораће да издвоје око 200 евра за стално тестирање.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here