1. 07. 2020.

Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж изјавио је да мере из другог пакета државне подршке не могу бити једнаке за све као у првом таласу, већ фазне и селективне.

Чадеж је рекао да мере треба да буду усмерене пре свега ка најугроженијима, који су преживели највећи удар кризе и којима је због природе посла потребно дуже време за консолидацију.

Чадеж је у разговору за „Блиц Бизнис“ истакао да би те мере требало да помогну компанијама да лакше преброде смањену тражњу на домаћем и страном тржишту као главно ограничење са којим ће се суочавати у наредном периоду.

На питање како ублажити проблем смањене тражње, Чадеж је истакао да је то могуће пре свега већим ангажовањем домаћих грађевинских компанија и прерађивачке индустрије у реализацији инфраструктурних и других државних пројекта за које су већ обезбеђена средства, као и укључивањем локалних фирми у добављачке ланце великих извозника домаћих и страних, као и у производњу која би супституисала увоз свуда где је могуће.

Чадеж је указао да је важно и да се настави са активним привлачењем страних улагања и то инвестиција у производњу робе више додате вредности за извоз, које би упослиле и домаће компаније.

Рекао је и да привреди јасно да финансијски издашан пакет као у првом таласу не може поновити, али истиче да могућност такве државне интервенције за најугроженије, било у виду минималних зарада или можда отписа дела одложених обавеза, ако детаљније анализе укажу да је то економски оправдано, није искључена.

Он је навео да је једна од могућности о којој ће бити разговарано са министарствима финансија и привреде, Народном банком, АОФИ и комерцијалним банкама, јесте јача подршка извозницима кроз повећање средстава за осигурање извозних послова, што би значајно поправило извозни учинак.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here