Mesto za reklamu
  1. 12. 2018

Копредседавајући српског кокуса у америчком Конгресу, конгресмен из Тексаса, Тед По, крајем године одлази у пензију а у новом сазиву Конгреса, у јануару, на положају у кокусу замениће га републикански конгресмен из Охаја, бригадни генерал Стив Стајверс. На опроштајном пријему који је за Поа приредио српски кокус заједно са амбасадом Србије у Вашингтону, одато је признање конгресмену за рад на јачању српско-америчких веза, а уједно се пожелела добродошлица његовом наследнику.

Конгресмен Тед По, српски амбасадор у Вашингтону Ђерђ Матковић и конгресмен Стив Стајверс.

Конгресмен По копредседавао је српским кокусом од 2012. године а повлачи се из Конгреса у тренутку када, по свему судећи, почиње интензивније ангажовање САД у дијалогу Србије и Косова.

„Мислим да ће Вашингтон бити више укључен и треба да буде више укључен у решавању овог питања и можда помери ЕУ на неку другу улогу, јер мислим да САД могу да помогну да подстакну не само Србију већ и Косово да седну за преговарачки сто и реше питања која их разједају већ годинама. По мом мишљењу, Косово је било део проблема, због неспремности да покушају да нађу компромис и дугорочно решење зарад мира у региону“, каже за Глас Америке конгресмен По.

По додаје да му је драго што се САД више ангажују на Западном Балкану а сматра да и Конгрес сада чини више.

“… У смислу да смо подносили резолуције да, када се говори о ратним злочинима који су се догодили у региону у протеклих 20, 25 година, сви који су били умешани у ратне злочине буду гоњени, било да потичу са Косова, из Босне и Херцеговине или Србије, уместо да се фокусирамо само на оно о чему светски медији желе да се говори а то је – Србија.“

Конгресмен из Охаја Стив Стајверс је 35 година био члан Националне гарде Охаја, која има програм партнерства са српском војском већ 12 година. Каже да је посетио Србију у том капацитету и као члан конгресне делегације.

„Имате дивну земљу и диван народ, и заиста сам уживао у пријатељствима која сам склопио. Драго ми је што преузимам дужност од конгресмена Поа који има сјајно наслеђе као глас разума, неко ко повезује људе и решава проблеме. Ово је врло опасан тренутак у региону и драго ми је што ћу радити на томе да пробамо да подстакнемо дијалог, помогнемо, не намећемо решења али посредујемо у проналажењу решења на флексибилан начин, која ће бити у интересу српског народа, владе и цркве.“

Војна сарадња биће један од приоритета за Стајверса…

„… али такође и скретање веће пажње на Западни Балкан у целини. Са таксама које је Косово увело Србији, са трансформацијом Косовских безбедносних снага у војску, тренутно постоји много тензија. Волео бих да видим да људи боље сарадјују и да та питања буду више видљива у америчкој администрацији како бисмо преузели активну улогу, не да намећемо своје идеје другима него као посредник. Подржавамо дијалог под покровитељством ЕУ који ће, надам се, дати резултате.“

Конгресмен Стајверс намерава да новоизабране чланове Конгреса, али и искусне колеге који нису у српском кокусу, информише и како каже „едукује“ о значају Западног Балкана и вредностима које Србија дели са САД. Те заједничке вредности су биле и један од мотива за рад конгресмена Поа у српском кокусу.

„Било је то дивно искуство, јер Срби су много слични Тексашанима, јаке воље, помало вруће главе, а то мислим у позитивном смислу. Упознао сам људе овде у Вашингтону и у Србији коју сам посетио више пута, које никада не бих упознао да нисам био ангажован у српском кокусу, и то су дивни људи. Уживао сам у тој прилици коју другачије не бих имао.“

На опроштајном пријему, српски амбасадор у Вашингтону Ђерђ Матковић говорио је о интегритету судије и конгресмена Теда Поа, као и његовом доприносу бољем разумевању Србије и САД. А иако се По повлачи из Конгреса, он каже да не намерава да још оде у пензију и да ће се бавити политиком на неки други начин, у својој родној држави.

Иако се По повлачи из Конгреса, он каже да не намерава да још оде у пензију и да ће се бавити политиком на неки други начин, у својој родној држави.

„Српска стварност“ / ВОА /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here