Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

На Међувладиној конференцији о приступању Републике Србије Европској унији у Бриселу данас је отворен Кластер 4, који обухвата четири поглавља у приступним преговорима. Министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је отварање Кластера 4 у приступним преговорима Србије добра порука, како за нашу земљу, тако и за регион и саму Европску унију.

Отворени Кластер 4 – Зелена агенда и одржива повезаност, обухвата четири поглавља:

Поглавље 14 – Транспортна политика, Поглавље 15 –  Eнергетика, Поглавље 21 – Транс-европске мреже и Поглавље 27 –  Животна средина и климатске промене.

У раду Међувладине конференције учествовали су председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Делегација Србије састала се пре Међувладине конференције са европским комесаром за проширење Оливером Вархејијем.

Србија је у досадашњим преговорима са Европском унијом отворила 22 поглавља, од којих су два поглавља привремено затворена.

У оквиру приступних преговора са ЕУ Србија има 33 поглавља подељених у шест кластера.

Данас смо потврдили да је ЕУ била озбиљна у намери да подигне кредибилност, видљивост и предвидљивост процеса, али и да смо ми озбиљно радили и потпуно се спремили да одговоримо на захтевне критеријуме које носи нова методологија, истакла је она.

 

Министарка за европске интеграције Јоксимовић је у изјави након Међувладине конференције ЕУ и Србије у Бриселу, оценила да то значи да је нова методологија жива и да, након спроведених реформи, следи конкретан напредак на европском путу.

Према њеним речима, за отварање нових поглавља садржаних у Кластеру 4 посебно је био важан паралелни рад на реформи у области владавине права са фокусом на правосуђу и уставним амандманима.

Она је указала на то да је Србија добила снажну подршку земља чланица ЕУ за отварање Кластера 4, који се односи на Зелену агенду, што је тема која занима све грађане наше земље као и саму Унију.

Јоксимовић је нагласила да се отварањем Кластера 4 отварају и могућности за довођење нових инвестиција из ЕУ у Србију и то у области заштите животне средине, енергетике и одрживе повезности, напоменувши да је Србија припремила бројне пројекте од којих неке већ спроводи уз финасијску помоћ ЕУ.

Препознато је све што смо урадили као и мапа пута о томе како ћемо даље заједно са ЕУ, како у стратешком, тако и у финансијском смислу, навела је она, додавши да је Кластер 3 већ спреман да буде отворен у првој половини 2022. године током председавања Француске Савету ЕУ.

Ми не стајемо ту, већ интензивно правимо планове за Кластер 5, који се односи на пољопривредну политику, кохезију и ресурсе, а који се природно наслања на кластере 3 и 4 и где се реформе сукцесивно настављају и чине једну заокружену целину озбиљних реформи, поручила је министарка.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here