Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић разговарао је данас са помоћницом државног секретара Сједињених Америчких Држава за образовање и културу Мари Ројс о модалитетима за унапређење сарадње двеју земаља у области културе.

Вукосављевић и Ројс су закључили да будућа сарадњa првенствено треба да буде усмерена на област заштите културног наслеђа, али и да постоји додатни простор за размену садржаја из области савременог ствралаштва.

Министар је истакао да постоји сарадња и контакти установа и уметника из две земље, као и да ресорно министарство снажно охрабрује успостављање директне сарадње између установа културе.

Саговорници су оценили да операција „Халјард“ односно „Ваздушни мост“, историјски догађај спасавања више од 500 америчких пилота током Другог светског рата у Прањанима у Западној Србији, носи снажну поруку блискости и говори о деликатним околностима које су повезале два народа у заједничкој борби против нацизма.

Тај чин, како су указали, потврдио је да два народа негују исте вредности, због чега је размотрена могућност да се установи признање које би се додељивало припадницима српског и америчког народа за достигнућа у културно-просветној сарадњи.

Министар је, када је медијска сцена у питању, оценио да се остваривање медијских слобода у Србији темељи на јасним и демократским законским оквирима.

Усвајањем нове медијске стратегије, које се очекује ускоро, а у чијој изради су учествовала сва релевантна медијска удружења, како је нагласио, очекује се унапређење регулаторног оквира у области информисања.

Вукосављевић је напоменуо да се не слаже са неким деловима појединих извештаја одређених међународних организација који се односе на стање медијске сцене у Србији, али да Министарство улаже напоре у оквиру својих надлежности да се креира што боље окружење за несметан рад медија.

Састанку су присуствовали и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кајл Скат и шеф Одељења за медије и културу Тим Стандаерт.

„Српска стварност“ / Министарство културе и инфоисања /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here