Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Београд је највеће жариште коронавируса и ово до сада нисмо видели, рекао је за РТС епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон, и поновио да времена за уверавања више нема и да су маске једина баријера даљем ширењу вируса.

Према речима Предрага Кона, данашњи висок број новозаражених није неочекиван, али је ситуација посебно критична у Београду.

“Имамо озбиљан скок посебно у Београду, данас 590. То се није дешавало, бар не до сада. Повећан је број оних који се јављају у ковид амбуланте као и оних који имају сумњу па раде брис. И код њих је око 40 одсто позитивних. Ситуација се убрзано погоршава а Београд је  двомилионски град”, нагласио је Кон.

Према речима епидемиолога Кона, медицински део Кризног штаба доноси препоруке о којима на крају одлучује Влада.

“Мере не доносим ја, нити медицински део Кризног штаба. Инспекције и комунална служба су на терену, требало је времена да се све ухода а неки су се склањали и организовали забаве. Не помињемо ми забаве случајно, јер немате преношење по школама. Једино што видимо јесте да све креће од забава, разних скупова, приватних прослава”, истиче Кон.

Ако не постоји баријера, односно маске, мораће нешто друго да се уради, објашњава Кон.

“Маске треба да се носе и напољу, али ако то не можете да спроведете онда мора да се мења законски оквир. Имате правнике који кажу да то не може сем у ванредном стању. Ја то гледам са више очаја и бриге јер нисам у стању да помогнем, јер није то моја професија. Може све, али треба времена а ми га више немамо”, каже члан Кризног штаба.

Епидемиолог каже да морамо да схватимо да маске, осим када једемо и пијемо, морамо да носимо.

“То је једина баријера, то сам препоручивао и пре а то радим и сада. Људи, немојте да улазите у градски превоз и затворене просторе без маски. Не знам друго, а ни други не знају”, тврди Кон.

Он каже да тренутно немамо велики ризик од импорта вируса и да смо сада сами себи ризик.

Непрекидно се размишља и о здравственом систему, брзини попуњавања капацитета, како да се заустави ширење вируса.

“Наредних седам дана ће бити лоши а повећања смртних исхода ће тек доћи. Ефективност је била феноменална у ванредном стању и тада сам рекао да епидемија не може другачије да се решава. Остајем при том ставу, без обзира на критике”, нагласио је Кон.

Он тврди да можемо да зауставимо вирус уз помоћ баријере, али да људи у то не верују.

“И то не сви већ не верује око 15 одсто људи, али и то је довољно да се вирус шири”, рекао је за РТС епидемиолог Предраг Кон.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here