Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон каже за РТС да су пре 17 дана имали састанак Кризног штаба. Једно време је говорио, истиче, да очекује састанак и да је схватио да састанка нема. Према његовим речима, ако су ковид пропуснице противуставне онда се то јасно каже. “Онда на то одговара Кризни штаб и каже се рестриктивне мере. Ако не може, молим некога да нас опозове, јер ми више немамо шта да предложимо”, истакао је др Кон.

Др Предраг Кон је, гостујући на РТС рекао да су пре 17 дана имали састанак и да је изашао са тог састанка убеђен да су се нешто озбиљно договорили.

“Прошло је 17 дана, једно време сам говорио да очекујем састанак и схватио сам да састанка нема. Нека опструкција постоји. Тврдим да то није у Кризном штабу. А посебно што имам утисак да се медицински део користи као монета за поткусуривање. Ми о неким врстама ковид пропусница говоримо од маја”, нагласио је др Кон.

Одговара им се, додаје, да су ковид пропуснице противуставне.

“Ми стојимо чврсто као стена из медицинског дела да је то једина мера у области јавног здравља која може да спречи овако нагло погоршање. Ми о тим мерама говоримо од самог почетка лета, да је то потребно користити у току лета. Један део тога је коришћен за познате фестивале. Зашто то није заживело, заиста не знам одговор”, напомиње Кон.

Чему медицински део Кризног штаба, онда долази као питање.

“Ако је противуставно онда се то јасно каже и не могу те мере. Онда на то одговара Кризни штаб и морају онда бити се рестриктивне мере. Ако не могу ни рестриктивне мере, молим некога да нас опозове, јер ми више немамо шта да предложимо. Ја ово говорим лично, јер мислим да је позиција медицинског дела Кризног штаба дотерана до угла из ког не може овако да бисмо ми славили јер није довољан обухват, тај обухват мора да се повећа да бисмо помислили да се понашамо овако као што се понашамо”, истиче др Кон.

Игнорисање ситуације која се не поправља делује фрустрирајуће и на њих, наводи, који се налазе тамо и служе, сматра, за неку врсту покрића за све то што се заиста и не ради.

“Зашто је то тако, то ће неко други морати да одговара”, каже др Кон.

Додаје да је решење у вакцинацији, да исто важи и за прву и за трећу дозу.

“Најважније од свега је вакцинација младих, јер смо ту озбиљно заказали. Прича да антивакцинализам постоји свуда у свету пада у воду, јер то није тако. Низ земаља које су биле иза нас сада имају вакцинисаност од 80 одсто. Тамо се вакцинишу и млади. То показује да је код нас дубоко присутна идеја да нама вакцина не треба, а то повећава број заражених и долази до пробоја имунитета и код вакцинисаних. И док се пате здравствени радници, неки славе, доказујући, како вакцина није потребна јер, ето, оболевају и вакцинисани”, навео је др Кон.

Мора се, сматра др Кон, зауставити антивакцинализам у Србији.

“То више није обична размена мишљења, овде се утиче директно на то да људи на крају и умиру. Број регистрованих умрлих је значајни мањи од оних који умиру због ковида. Овде ће умрети људи који неће доћи до здравствене службе, јер се нама пуне болнице убрзано и достиже ниво ванредне ситуације, а повремено ће долазити до катастрофалне ситуације, када нема да се сместе, па морају да се возе изван места где долази до оболевања”, навео је Кон.

Према његовим речима, најдрастичнији излаз из свега овога је затварање на десет дана свега.

“Спречавање свих контаката 10 дана овако ће да падне, то је то. Ако ме питате шта је најрационалније су ковид пропуснице под хитно, обавезна вакцинација здравствених радника под хитно, обавезна вакцинација јавних служби које су у контакту са великим бројем под хитно. Ту нема више преговарања. Ово су регистроване смрти, стварне смо имали прилике да видимо. Само претходне године је умрло преко 10.000 људи због ковида, са дијагнозом или без ње. Ми имамо ситуацију да се коцкамо са животом. Та ситуација је потпуно неприхватљива са становишта јавног здравља. Јавно здравље су читаве институције система, оне су дале своје мишљење још у мају месецу како се ово решава”, напомиње Кон

Уопште га, каже, не интересује политички аспект, само здравље људи.

“Нема више времена за премишљање. Вакцинација се мора убрзати. Ако се мере не спроводе, оне се морају санкционисати. И то говори медицински део Кризног штаба већ месецима. Јавни пренос различитих догађаја показује непоштовање, игнорисање и бојкот мера, и тиме смо били засути цело лето. Више приче нема”, закључио је др Кон.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here