Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Епидемиолог Предраг Кон је рекао, на Конференцији за новинаре у Палати Србија, да је вирус распрострањен у целој Србији, да је улазак вируса у здравствене установе известан и да то треба што пре сузбити. Др Дарија Кисић Тепавчевић каже да је 160 здравствених радника позитивно, што чини 8,38 одсто оптерећење оболевања у установама.

Најновији пример ширења заразе је забележен у Институту за кардиоваскуларне болести “Дедиње” у Београду, где  је 257 тестираних, а 67 је позитивних код здравствених радника и код 9 пацијента. Говорећи о уласку вируса у КБЦ “Дедиње”, Кон каже да су случајеви били у инкубацији и након операције развили су повишену температуру. Код пацијената су констатоване благе клиничке слике а код здравствених радника у 61 случаја су асимпоматске форме”. Ко је кога заразио то се не зна и готово је немогуће утврдити – истакао је Кон..

Др Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да је до сада тестирано 868 здравствених радника, од којих је 160 било позитивно на присуство вируса. Она је навела да у укупној структури оболевања здравствени радници чине 8,38 одсто. “То је укупно оптерећене оболевања у здравственим установама”, рекла је Кисић Тепавчевић.

Др Кон је изнео и податак да је у дому за старе „Стара пруга“ заражено 15 особа, а да су четири корисника која нису заражена измештена.

Број тестова се повећава из дана у дан, очекујем да то буде 1.500 током ове недеље, нагласио је доктор Кон и истакао да су сви са благим симптомима или без симптома. То је много боље него да су са тешким или средњи тешким клиничким сликама. Додао је и да се апосолутно размишља да се пређе на шире тестирање.

Заменица директора Института “Батут” Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да се повећава број пацијената на респираторима и да се ради о критичним стањима, али да је охбраћуће је што су имали пацијента који је почео слободно да дише и који је скинут са апарата.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here