Mesto za reklamu
  1. 05. 2020.

Коронавирусом у свету заражено је више од 5,5 милиона људи, од последица заразе преминуло је преко 346.000, док се опоравило више од 2,3 милиона људи. Највиже заражених и преминулих је у САД, а пораст у броју заражених бележи се у Бразилу.

У Сједињеним Америчким Државама забележено је 1.686.436 случајева заразе коронавирусом, док је од ковида 19, болести коју изазива вирус, преминуло 99.300 људи. У једном од њујоршких домова за старе у којима су били смештени ветерани из Другог светског рата, три четвртине бораца је било заражено, а њих 89 је умрло.

Аустрија постепено попушта рестриктивне мере, а меру забране задржавања у угоститељским објектима после 23 сата прекршио је председник Александер ван дер Белен. Аустријски председник је са супругом седео у башти једног ресторана у центру Беча по завршетку радног времена, због чега власнику локала прети казна и 30.000 евра.

Црна Гора, 68 дана од првог забележеног случаја, више нема активних случајева заразе коронавирусом. Крај епидемије се, уколико не буде нових случајева, најављује за почетак јуна. Осим Црне Горе, у Европи активних случајева заразе нема више ни на Фарским Острвима.

Немачке власти покушавају да уђу у траг свим верницима који су 10. маја ишли на мису у једну цркву у Франкфурту, пошто је утврђено да је најмање 107 особа заражено коронавирусом.

Забрана уласка у САД странцима који су били у Бразилу

Бела кућа саопштила је да ће у четвртак увече ступити на снагу забрана уласка у САД већини странаца, који су у протекле две недеље били у Бразилу, другом највећем жаришту коронавируса у свету.

Портпаролка Беле куће Kејли Макенани рекла је да ће нове рестрикције помоћи да се осигура да страни држављани не унесу нове случајеве инфекције у САД, али је нагласила да се та ограничења неће примењивати на проток трговине између две земаље, преноси Ројтерс.

Председник САД Доналд Трамп раније је већ забранио доласке путницима из Велике Британије, Европе и Kине.

Ова забрана се, као ни раније уведене забране, не односи на особе које легално бораве у САД и имају стално пребивалиште.

То значи да ће у САД моћи да уђу супружници, родитељи или деца америчких грађана или особа које имају стално пребивалиште и легално бораве у земљи.

Скоро 16.000 новоинфицираних у Бразилу

Министарство здравља Бразила саопштило је да је за протекла 24 часа зележено нових 15.813 случајева заразе ковидом 19, укупно 362.211.

За исто време преминула су још 653 оболела, чиме се биланс смртних случајева попео на 22.666.

Бразил одмах иза САД по броју заражених од ковида 19.

Немачка: Наставаља се пад новозаражених и преминулих

Број преминулих од коронавируса и новозаражених у Немачкој наставио је и данас да опада.

У последња 24 сата преминуло је 10 људи, чиме је укупан број смртних случајева порастао на 8.257.

Пријављено је 289 нових случајева, па укупан број оболелих сада износи 178.570.

Кина: Још 11 увезених случајева заразе

Кинеске здравствене власти пријавиле су 11 увезених случајева заразе, укључујући 10 из Монголије и кинеских области кој се граниче са том земљом. Преостали случај је регитрвоан у провинцији Сичуан.

Укупан број заражених од почетка пандемије достигао је 82.985, од којих су 83 активна.

Пријављено је и 40 асимптоматских случајева, Укупно 396 заражених који не показују симптоме остају под здравственим надзором.

Није пријављен ниједан смртни случај, па Кина остаје на билансу од 4.634 преминулих.

Нови Зеланд укида забрану окупљања до 100 људи

Становници Новог Зеланда ће од петка у подне по локалном времену моћи да присуствују скуповима до 100 људи.

То значи да ће грађани поново моћи у верске храмове, а ограничења за сахране више неће важити.

Наравно, сви ће и даље морати да се придржавају мера социјалног дистанцирања.

Власти Новог Зеланда у априлу су почеле да убалжавају рстриктивне мере када су саопштиле да је “засад” епидемија ковида 19 елиминисана.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here