Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

У свету је од почетка пандемије од ковида-19 преминуло 1.264.540 људи а укупан број заражених ускоро ће премашити 51 милион. Највише преминулих и даље има у Америци, затим Индији и Бразилу, а свакодневни пораст се бележи и у земљама окружења.

У Грчкој умрла још 41 особа

У Грчкој је преминула 41 особа а заражено коронавирусом још 1.490,  саопштила је национална Организација за јавно здравље. На респираторима се налази 239 пацијената, преноси АНА.

Од коронавируса до сада је у Грчкој преминуло 825 људи.

( Танјуг )

Поново нагли пораст умрлих у Француској али и пад броја заражених

Број смртних случајева и хоспитализованих од ковида 19 је у Француској поново нагло порастао, док је истовремено нагло опао број новозаражених што је и уобичајено почетком недеље.

Број умрлих порастао је за 551, на 40.987, док је у недељу преминуло 270 људи. Хоспитализовано је још 882 пацијента, чиме је укупан број на болничком лечењу порастао на 31.125.

Забележено је 20.155 нових случајева коронавируса, што је нагли пад у односу на највећи број 86.852 у суботу и 38.619 у недељу. Заражених коронавирусом понедељком је често мање пошто се и мање тестира недељом, напомиње Ројтерс.

Наводи се да се примећује пад у ширењу епидемије у градовима у којима је уведен полицијски час средином октобра, али и упозорава да врхунац пандемије тек следи.

( Танјуг, Ројтерс )

Милион заражених у Америци за само десет дана

Број заражених коронавирусом у САД премашио је десет милиона, подаци су Универзитета “Џонс Хопкинс”. Како се наводи, од последица пандемије преминуло је најмање 237.742 људи док је регистровано 10.018.278 случајева ковида

Што се тиче данашњих података, “Џонс Хопкинс” је пријавио 172 смртна случаја и 50.123 преноси Си-Ен-Ен.

Последњих милион заражених, како истиче Си-Ен-Ен, регистрован је брже него икада раније, односно милион новозаражених забележен је за само десет дана.

( Танјуг )

Бајден Американцима: Преклињем вас, носите маску

Новоизабрани амерички председник Џо Бајден је апеловао на Американце да носе маску како би се преокренуо ток пандемије и упозорио да се САД суочавају с “веома мрачном зимом” и најгорим таласом пандемије.

“Преклињем вас, носите маску”, рекао је Бајден, пренео је Би- Би- Си.

Бајден је на свом Твитер налогу да ће одмах по преузимању председничких дужности 20. јануара 2021. године његова администрација кренути у борбу с коронавирусом, без губљења времена.

“Вратићемо нашу децу у безбедне школе, нашим предузетницима омогућити да се развијају, а економији да поново крене даље пуном паром. Обезбедићемо и цертификовану вакцину бесплатно што већем броју Американаца”, објавио је Бајден на Твитеру.

Он је објавио састав свог будућег антикорона тима, радне групе састављене од експерата за медицину и здравство која ће водити борбу против пандемије, пренео је Си-Ен-Ен.

(Танјуг)

На болничком лечењу у Румунији 241 дете

Министарство здравља Румуније саопштило је да је тренутно хоспитализовано 241 дете инфицирано коронавирусом, док се осморо њих налази на одељењима интензивне неге.

Од почетка пандемије до сада, 6.081 дете до девет година и 13.132 између 10 и 19 година заражено је коронавирусом, саопштило је то министарство.

До сада је од ковида 19 преминуло троје деце до девет година и двоје између 10 и 19 година .

( Танјуг )

УНИЦЕФ: Више од 137 милиона деце у Латинској Америци не иде у школу

Деца у Латинској Америци изгубила су четири пута више образовних дана због пандемије коронавируса од ученика у остатку света, наводи се у извештају УНИЦЕФ-а.

Више од 137 милиона ученика у Латинској Америци још се није вратило у школе, пренео је британски  Гардијан. Иако се школе постепено поново отварају у више делова света, већина учионица широм Латинске Америке је и даље затворена, наведено је у извештају.

Више од једне трећине држава Латинске Америке и Кариба још није одредило датум поновног отварања школа.

У Латинској Америци има више од 11,6 милиона случајева коронавируса и преко 400.000 преминулих.

( Танјуг )

У Црној Гори умрло петоро људи, инфициране још 803 особе

У Црној Гори је у протекла 24 сата преминуло пет особа док је од 1.971 анализираног узорка потврђене 803 новозаражене особе, саопштио је Институт за јавно здравље.

Највише новозаражених је из Подгорице 267. Пријављен је опоравак 196 пацијената. Тренутно је у Црној Гори 7.177 активних случајева.

Мугоша: Ситуација у Црној Гори тешка, може да угрози здравствени систем

Епидемиолошка ситуација у Црној Гори је тешка, изазовна и компликована, упозорио је директор Института за јавно здравље Бобан Мугоша и нагласио да је ниво трансмисије вируса толико висок да за неколико дана може да угрози здравствени систем земље.

Он је на конференцији за новинаре упозорио да тешка ситуација захтева поштовање свих мера, посебно ношење маски, држање дистанце и хигијену руку, и истакао да део становништва и даље није свестан опасности у којој се налази.

“Немојмо да тестирамо здравствени систем. Људи су уморни, месецима раде без прекида. Морамо то имати у виду. Успели смо да болнице нису претрпане, да има ко да пружи негу и помоћ”, апеловао је Мугоша.

Ако мере не буду поштоване, страх га је, каже, да ће Црна Гора имати “врло лошу ситуацију” са коронавирусом. Грађане Подгорице је упозорио да не треба да иду у друге општине.

( Танјуг )

У Словачкој заражено 13.509, 0,66 одсто од тестираних

На 2.044.855 тестираних у другом кругу масовних тестирања у Словачкој откривено је 13.509 заражених коронавирусом, саопштио је министар одбране Јарослав Нађ.

“То значи да је након тестирања у 45 округа у Словачкој коронавирус потврђен код 0,66 одсто тестираних, рекао је Нађ”, пренео ТАСР.

( Танјуг )

Украјински председник позитиван на коронавирус

Украјински председник Володимир Зеленски позитиван је на коронавирус, саопштио је његов кабинет.

“Упркос самоизолацији, ја сам се разболео. Имам температуру 37 са 5, а свима желим да имају 36 са 6”, поручио је Зеленски својим сународницима, преноси Ројтерс.

Његова супруга је оболела од ковидa 19 у јуну и провела је неколико недеља у болници.

Зеленски се налази у самоизолацији и наставиће да обавља своје дужности онлине, саопштено је.

Према проценама премијера Дениса Шмигала, број оболелих би до краја новембра могао бити повећан за 15.000, а до краја године за још 20.000.

( Tанјуг, Ројтерс )

Нагло смањење заражених у Холандији

Број новозаражених од коронавируса у Холандији нагло је пао данас, чиме је настављен тренд опадања који је почео првих дана новембра након увођења нових рестриктивних мера 13. октобра.

Национални институт за здравље је објавио да је у последњих 24 часа преминуло 39 пацијената, док је 4.680 нових случајева Ковида 19, што је мање у односу на 5.664, колико их је било јуче и више него дупло мање у односу на 11.119 регистрованих 30. октобра, пренео је Ројтерс.

У Холандији је до сада умрло 8.043 особе а заражено 414.745, пренео је портал Ворлдометерс.

У Аустрији 5.593 нова случаја, преминуле 43 особе

У Аустрији су у последња 24 сата забележена 5.593 нова случаја заразе коронавирусом, а преминуле су 43 особе.

То је, иначе, за око 1.500 више него у понедељак прошле недеље.

Од почетка епидемије у Аустрији, крајем фебруара, на коронавирус позитивно је тестирано 158.746 особа, од којих је 94.627 излечено.

Тренутно у Аустрији има 62.665 активно оболелих, од којих је 3.229 хоспитализовано, а 474 се налазе на интензивној нези.

Од почетка епидемије преминуле су 1.454 особе.

(Танјуг)

У Босни и Херцеговини преминуле 73 особе – највише од почетка епидемије

У Републици Српској је у последња 24 сата пријављено 19 смртних случајева и 383 новозаражених особа коронавирусом, саопштио је Институт за јавно здравље.

До сада је у Републици Српској потврђено 22.637 случајева коронавируса, а преминуло је укупно 560 особа код којих је потврђен тест на овај вирус.

Заводу за јавно здравство Федерације БиХ пријављена су 1.424 узорка, од којих је 608 позитивно на корону. Нови случајеви регистровани су у свим кантонима у Федерацији БиХ, осим у Kантону 10, преноси портал Кликс.

Од почетка епидемије, присуство коронавируса је потврђено код 39.945 особа.

Тренутно је активно 17.107 случајева позитивних на коронавирус.

Заводу за јавно здравство Федерације БиХ пријављена су 52 нова смртна исхода, а од почетка епидемије преминуле су 983 особе.

У Дистрикту Брчко регистровано је шест нових случајева заразе, а две особе су преминуле.

(Танјуг, Кликс)

У Словенији нова 464 случаја, преминуле 24 особе

У Словенији су забележена 464 нова случаја, а од последица заразе преминуле су 24 особе, саопштио је портпарол словеначке владе Јелко Кацин.

Мађарска пооштрава мере, затвара средње школе и факултете

Мађарска ће затворити средње школе, факултете и ресторане и од поноћи уводи ноћни полицијски час у циљу спречавања убрзаног пораста броја случајева заразе коронавирусом, навео је мађарски премијер Виктор Орбан на својој страници на Фејсбуку.

Ројтерс преноси да је Орбан навео како ће се спортски догађаји одржавати без присуства публика, као и да ће сва окупљања бити забрањена.

Навео је да нове мере затварања потребне, јер, уколико број нових случајева настави да расте тренутном брзином, мађарске болнице неће бити у могућности да се суоче са тим.

“Наредне недеље биће тешке. Али вакцина је на видику, дотле морамо да издржимо, поштујући све мере. Посебно треба да чувамо наше најстарије суграђане и болесне”, нагласио је мађарски премијер Виктор Орбан.

(РТС, Ројтерс)

У Хрватској преминуло 38 особа, нових 1.529 случајева

У последња 24 сата у Хрватској забележено је 1.529 случаја заразе коронавирусом, а од последица заразе преминуло је 38 особа, саопштено је из Штаба цивилне заштите Хрватске.

Активна су 14.192 случаја, на болничком лечењу је 1.451 особа, а на респиратору се налазе 142 пацијента.

Од почетка епидемије у Хрватској забележено је 68.776 случајева заразе, а преминуле су 832 особе.

Највећи дневни пораст броја заражених у Русији

У Русији је забележено 21.798 нових случајева заразе коронавирусом, што је највећи број случајева заразе у једном дану, пренео је Ројтерс.

Од последица заразе преминуло је још 256 особа.

Од почетка епидемије у Русији забележена су 1.796.132 случаја заразе, а од последица заразе преминуле су 30.793 особе.

(Ројтерс)

„Српска стварност“ / Агенције

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here