1. 08. 2020.

Епидемиолошка ситуација је и даље несигурна и поред побољшања, упозоравају епидемиолози. Приоритет су маске и одржавање дистанце.

Према последњим подацима, у Србиjи је регистровано 236 нових случајева коронавируса. Преминуло је још 9 пацијената. На респиратору је 106 особа. Бројеви су несумњиво и даље високи а ситуација несигурна и поред побољшања.

Број контролних прегледа у ковид амбулантама се непрекидно повећава и већи је од броја првих прегледа, што је позитивно.

Што се тиче нове школске године, о томе се увелико разговара, а понашање у школи биће дефинисано и за наставнике и за ученике.

Значајно је рећи и да је данас положен камен темељац за ковид болницу у Крушевцу, а она се гради због најављеног новог таласа корона вируса, који нам долази на јесен. Болница ће имати 500 лежајева, а рок за завршетак радова је 15. децембар.

Иначе, специјална болница “Чигота” на Златибору није више привремена ковид болница, пошто је неколико преосталих пацијената отпуштено кући или пребачено у ужичку болницу. “Чигота” је од 9. јула била ковид болница кроз коју су прошла 132 пацијента. У нормалан рад вратиће се када буде завршена комплетна дезинфекција.

Епидемиолог Предраг Кон упозорио је да предстоје нове ризичне ситуације јер се студенти враћају у домове због испитних рокова, наводећи да је пораст броја случајева коронавируса кренуо са студентима.

“Студенти нису били у домовима, него на прославама. Практично, сваки други који је оболео дао је изјаву о неком масовнијем дружењу”, рекао је Кон на ТВ Прва.

Приметили смо и да је огроман ред грађана који чекају пи-си-ар тестирање који се формирао и јутрос испред Института за вакцине и серуме “Торлак” у Београду. Већ око 4.30 стигли су најупорнији да заузму места, како би били међу првима када се врата лабораторије отворе у осам сати. У реду су грађани из свих делова Србије, али има и оних који су стигли из Македоније, Републике Српске. Разлог је то што се у Торлаку не заказује тестирање, а резултати се добијају истог дана. За држављане Србије тестирање на захтев кошта 6.000 динара, а за странце 120 евра.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here