Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Према последњем пресеку, у Србији је за 24 сата од ковида 19 преминуло 11 особа. Потврђено је 1.318 нових случајева заразе коронавирусом. Од почетка пандемије заражено је 64.065 особа. До сада је укупно тестирана 1.429.551, а преминула 901 особа.

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је ситуација са коронавирусом најгора у Београду, где је највећи број оболелих и највећи притисак на здравствене установе, наводећи да је сада слободно око 300 места у болницама и да број прегледа у ковид амбулантама расте.

Лончар је навео да ће прва следећа болница која ће комплетно ући у ковид систем бити Општа болница Панчево.

Министар је истакао да број прегледа расте “из сата у сат” у поређењу с претходним данима.

Докторка Дарија Кисић каже за РТС да се процењује да – у односу на број званично потврђених случајева заразе – имамо најмање пет до десет пута више особа код којих инфекција није препозната.

“Не верујем да је казнена политика нешто што ће помоћи да победимо вирус. То мора да буде колективна свест. Нико не може да ме убеди да је нека новчана казна изнад жеље да останемо здрави”, истиче Кисићева.

Ситуација широм Србије постаје све више забрињавајућа, посебно је тешко у Београду:

 Директор КБЦ Земун: Бојим се да ћемо за мање од једног и по дана попунити све капацитете

Директор Клиничко-болничког центра Земун, проф. др Драгош Стојановић, каже за РТС је тај клиничко-болнички центар поново ушао у ковид режим и да су за један и по дан на лечење примили 225 пацијената.

“У овом тренутку имамо 225 пацијената, 360 је наш максимални број кревета. Ако смо 225 за један и по дан попунили, бојим се да ћемо за мање од један и по дан напунити све капацитете”, додао је Стојановић.

У КБЦ Бежанијска коса 90 одсто капацитета попуњено, ноћас 245 прегледа

Директорка КБЦ Бежанијска коса, др Марија Здравковић, каже да је у тој здравственој установи у току ноћи прегледано 245 особа са сумњом на коронавирус, а да су болнички капацитети скоро попуњени.

“Попуњеност капацитета је 90 одсто. У интензивној нези су 33 пацијента, а 10 болесника је на механичкој вентилацији. Имамо све старосне групе од 20 до 89 година”, рекла је Здравковићева за ТВ Пинк.

Навела је да је највише пацијената са средњетешком и тешком клиничком сликом у старосном узрасту од 50 до 70 година.

У Београдској арени 434 ковид пацијента, више од 250 на кисеоничкој терапији

У привременој болници у Београдској арени тренутно су смештена 434 ковид пацијента, каже координатора Арене др Владо Батножић и додаје да је више од 250 болесника на кисеоничкој терапији.

Владо Батножић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навео да су само током јучерашњег дана примили 38 пацијената, да се Арена брзо пуни и да су у питању углавном тежи пацијенти, да имају једностране или обостране упале плућа.

Наводи да се пацијенти, у зависности од клиничке слике, у Арени задржавају од 10 до 15 дана.

“Кад нам се пацијенти јаве, они већ имају једнострану или обострану упалу плућа, повишену температуру и озбиљно су болесни. Ако још имају нека додатна обољења, онда излечење траје значајно дуже”, објашњава Батножић.

Упитан да упореди клиничку слику пацијената у привременим болницама у претходним таласима и сада, он је рекао да им овог пута пристижу тежи пацијенти.

Апеловао је на све грађане да носе маске, одржавају растојање и да се придржавају свих осталих прописаних мера Кризног штаба.

“Брзо се пунимо, Арена има капацитет 510 места”, рекао је Батножић и додао да се млади који су збринути код њих углавном заражени на приватним журкама, прославама и славама.

Преносимо стање и у другим градовима:

Нови Пазар, хоспитализовано 28 пацијената

У Регионалном ковид центру у Новом Пазару на инфективном одељењу смештено је 19 пацијената, а на грудном одељењу њих 9. На респираторима је једна особа.

Укупан број прегледа у ковид амбуланти Дома здравља Нови Пазар је 62, од тога 30 првих и 32 контролна прегледа.

Вучевић: Могуће пoоштравање мера

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић најавио је могућност пооштравања мера у циљу спречавања ширења коронавируса на територији тог града.

“Верујем да ћемо у четвртак имати нови пресек стања и могућност доношења евентуално нових мера. Не желимо да призивамо теже мере, не бежимо од њих, не плашимо се да их донесемо, али заиста је то нека крајња мера”, рекао је Вучевић за ТВ Прва.

Навео је да су бројке такве да нам не дају право да се опустимо и носе озбиљну бригу.

Упитан о окупљањима у кафићима, Вучевић каже да је поднето преко 100 прекршајних пријава, а да се најављује могуће увећање новчане казне.

“Поставља се питање, ако скратимо радно време угоститељских објеката, а шта ћемо са приватним журкама, шта ћемо када људи изнајме кућу на Фрушкој гори за журке”, наводи Вучевић.

У ужичкој болници 16 пацијената, у Крчагову хоспитализоване 102 особе

У Општој болници Ужице хоспитализовано је 16 пацијента позитиваних или сумњивих на коронавирус. Од тог броја 13 пацијената је на интензивној нези, од којих је 10 на респиратору.

У ковид болници у Крчагову на лечењу су 102 пацијента.

У ковид болницама у Врању 48 пацијената

У ковид болницама у Врању хоспитализовано је 48 пацијената, од којих је 45 позитивно на коронавирус. Са бронхопнеумонијом је 48 пацијената, а на кисеонику 22. Отпуштено је 17 пацијената, а од овог броја три су пребачена у Ниш, а два у Сурдулицу. Тренутан број слободних постеља је 132.

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављено је 149 прегледа, а укупан број првих прегледа је 78. Узоркована је крв код 92 пацијента и сачињена 94 РТГ плућа. Урађено је 58 пи-си-ар и 80 брзих тестова, а дијагностикована бронхопнеумонија код 31 пацијента.

Коронавирус ушао у предшколску установу у Лесковцу, заражено 12 запослених

Код 12 запослених у предшколској установи “Вукица Митровић”, потврђен је коронавирус, навела је за РТС др Зорана Кулић, епидемиолог Завода за јавно здравље “Лесковац”.

“Још код шест васпитачица смо урадили пи-си-ар тест из превентивних разлога, како бисмо евентуално искључили асимптоматично носилаштво због деце и осталих колега у вртићу”, објашњава Кулићева.

Наводи да међу децом која похађају вртиће у Лесковцу за сада нема оболелих.

“Ми код деце за сада немамо оболелих, већ само код запослених у Предшколској установи ‘Вукица Митровић'”, тврди Кулићева и позива родитеље да прате стања своје деце и да се са појавом првих симптома јаве лекару.

Хала “Чаир” спремна за оболеле од ковида

Привремена ковид болница, хала “Чаир”, отворена је и ушла је у ковид систем па ћемо од данас моћи да примамо прве пацијенте који имају средњетешку и лакшу клиничку слику, наводи координатор болнице, др Горан Митровић.

Како каже, привремена болница располаже са 190 места међу којима се налазе и кисеоничка места, што није било случај у априлу.

Наводи да ће долазити пацијенти са целог подручја које покрива КЦ “Ниш”, а да ће се на Клиници за инфективне болести радити тријажа пацијената.

У хали “Чаир” ће радити 20 лекара и око 40 сестара.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here