Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

У Србији је од почетка епидемије евидентирано 62.747 особа оболелих од коронавируса, а забележено је 890 смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs. Према последњим подацима, 2.549 пацијената налази се на болничком лечењу. Највише забрињава што се на респираторима, према јучерашњем пресеку, налази 106 пацијената, што је за 29 више него 24 часа раније. Према последњем пресеку, за 24 сата, још 10 пацијената преминуло је од ковида 19.а оболело је  још 2.112 особа, од чега је половина из Београда.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић упозорава да је ситуација у главном граду крајње озбиљна.  Повећава се број грађана који се јављају у ковид амбуланте у Београду.

У ковид амбуланту у Земуну за једну ноћ примљено је 137 пацијената.

У другој београдској ковид амбуланти на Палилули. за једну ноћ примљено је 75 пацијената.

И директор Клиничког центра Србије Милика Ашанин истиче да је ситуација са коронавирусом у Србији врло неповољна и изразито нестабилна.

“Наши болнички капацитети су већ у овом моменту претрпани”, поручио је Ашанин.

И у многим градовима Србије је изразито неповољна епидемиолошка ситуација. Примера ради у Пчињском округу повећава се број оболелих и болнице су скоро попуњене.

Према последњим подацима у Врању је од 130 тестираних, 43 позитивно на коронавирус. И то највише из Врања – 19, одмах затим је и Прешево и Бујановац. Епидемиолози кажу да је ситуација изразито неповољна у Прешеву где има све више новооболелих. У ковид болници у Врању скори су попуњени капацитети. У једној болници је 64 пацијента, 25 је на кисеонику и сви имају тешку или средње тешку клиничку слику. У ковид амбуланти се повећава број прегледа, у просеку их је дневно око стотину, а од тога је 80 одсто првих прегледа.

Епидемиолози кажу да најтежу слику имају хронични пацијенти и старији који имају здружене болести. Оболевају и млади од 20 до 40 година који имају лакшу клиничку слику, али који су преносиоци. Апелују да сви они који су у контакту са оболелима или имају симптоме остану у кућној изолацији.

Преносимо и стални апел лекара да се сви понашамо крајње одговорно и да се придржавамо законских и препоручених мера. Посебно се мисли на окупљања и у затвореном и на отвореном простору, на држање дистанце и на обавезно ношење маски.  Избегавајте гужве, смањите контакте …

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here