Mesto za reklamu

01.11.2020.

Од почетка епидемије коронавирус потврђен је код 46.954 особа. Ковид 19 однео је 820 живота, а хоспитализована су 1.122 пацијента, објављено је на сајту covid19.rs.

Лекари упозоравају да није прошло време тешких клиничких слика и да је ове недеље регистровано три пута више новозаражених него прошле.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је да се очекује да ће број заражених корона вирусом наставити да расте наредних десетак дана и да би могао да достигне више од 2.000 новооболелих дневно, а да ће број преминулих од ковида-19 постати двоцифрен.

Кон је рекао да ће се следеће седмице и “у делу недеље након ње” дневно бити више од 2.000 новоинфицираних короном.

Он је гостујући на ТВ Пинк рекао да је само у Београду нових 980 случајева и да је то пораст из дана у дан.

“Није било предаха ниједног дана, то је класичан експоненцијални пораст. Тај пораст јасно показује шта це се дешавати барем још ове недеље и делу следеће”, рекао је Кон.

Од половине новооболелих половина регистрованих случајева је у Београду.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић је рекао за РТС, поводом тога што је највећи број заражих у престоници, да 10 одсто људи не поштује мере и да је циљ да се на њих утиче разговорима, мерама и казнама.

Радојичић је рекао да је због тих 10 одсто људи заражено је 80 одсто пацијената. Навео је да је у четвртак у амбулантама било 1.570 прегледа у петак и суботу по 1.800. А проценат позитивних који су се прегледали је чак 40 одсто.

Током ноћи је контролисано 164 угоститељскух објеката у Београду, а у више од 16 случајева су написане пријаве. Градоначелник је рекао да ће мере вероватно морати да буду пооштрене.  Поновио је да су највећи избор заразе журке и друга славља.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је да, за сада, нема разлога да се са комбиноване пређе на онлајн наставу и додао да ће се пратити ситуација са коронавирусом и да ће, у договору са Кризним штабом, Влада Србије донети одговарајуће одлуке.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је да је број оболелих забрињавајуће велики и у том граду и још једном позвао суграђане да поштују прописане мере заштите.

Притисак новооболелих се осећа и у болницама.

Од 1. априла,  јула и данас 1. новембра КБЦ “Звездара” је трећи пут у ковид систему. Проф. др Петар Сворцан, вд. директора те болнице рекао је за РТС, да су у овом тренутку на располагању 400 места од којих је 50 за интензивну и полуинтензивну негу.

Истакао је да већ имају искуства и да су се веома брзо трансформисали у ковид статус.

За око 48 сати су раселили близу 400 пацијената, у КБЦ “Др Драгиша Мишовић” и “Земун” а део пацијената је био за отпуст.

У болницу на Звездари ће бити упућивани пацијенти који су за хоспитализацију из пријемно тријажних амбуланти Градског завода за плућне болести, Инфективне клинике и пријемно -тријажне амбуланте КБЦ “Бежанијска коса”.

Сворцан је истакао да је део капацитета хемо-дијализе остао у нон-ковид систему јер су, као што је познато један од највећих центара у којем се око 250 пацијената дијализира.

Иначе КБЦ “Земун” и КБЦ “Др Драгиша Мишовић” примаће и нон-ковид и пацијенте и хитне случајеве.

Неповољна епидемиолошка ситуација се осећа широм Србије.

Слађан Станковић, епидемиолог Завода за јавно здравље у Врању, рекао је за РТС да је у Пчињском округу епидемија има карактер неповољне због великог процента оболелих пацијената.

Како је рекао, без обзира што се ради о лакшим клиничким сликама, нема великог броја хоспитализованих, али се због ширења вируса ситуација усложњава.

Станковић је рекао да је у тераписјком смислу добро што нема велики број пацијената са упалама плућа, али су лакши и асимптоматски облици тежи у епидемиолошком смислу, јер долази до брзо заражавања и зато неопходно што пре ставити заражене особе у изолацију.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here