1. 07. 2020.

У Србији је, на основу последње официјелне информације Министарства здравља, у последња 24 сата коронавирус регистрован код још 309 људи. Од последица заразе преминуло је у једном дану највише људи од почетка епидемије још 11 особа. На снази су и нове мере Владе Србије и ванредна ситуација у Београду и још неким градовима.

Због повећаног броја заражених коронавирусом, ванредна ситуација проглашена је у Новом Пазару, Тутину, Kрагујевцу, Врању и Ивањици, а од 3. јула и у Београду, Шапцу, Чачку и Ариљу.

Влада Србије донела је јуче нове мере које се односе на Београд – затварање ноћних клубова и кафића од 23.00 до 6.00, казне за неношење маске у превозу и максималан број од 100 људи у затвореном простору.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић навео је да је сада поново тренутак да подигнемо позорност на виши ниво.

Додао је да су у Београду уведене мере као што су ношење маске, држање дистанце, ограничење броја људи када је реч о окупљањима и ограничење рада угоститељских објеката.

За непоштовање мере обавезног ношења заштитне маске у јавном превозу или у затвореном простору прописана је казна у износу од 5.000 динара за свако физичко лице које буде кршило ову меру.

Ситуација у Београду је и даље тешка. Преко 80 одсто новозаражених су из Београда, а расте и број инфицираних из округа где је проглашена ванредна ситуација.

У протекла три дана на територији града Крагујевца регистровано је 129 новозаражених – у среду 38, четвртак 33 и у петак 48. У Клиничко-болничком центру хоспитализовано је 57 пацијената, од којих се шест налази на респиратору.

Више од 20 особа са симптомима од јутрос чека испред ковид амбуланте у Шапцу. Редови су током целог дана.

У дому здравља кажу да су за само два дана тестирали 190 пацијената са симптомима коронавируса. Наводе да засад имају довољно тестова, јуче су од Завода добили 130 тестова, а 120 особа је тестирано.

Јуче је прегледано чак 168 пацијената. Како би све могли да збрину, од пре два дана у ковид амбуланти ујутру раде четири лекара, а после подне три.

У почетку су се јављали млађи Шапчани, а сада има и оних старијих од 50 година. Из Шапца апелују на све позитивне пацијенте да буду изоловани у својим кућама, у посебним собама и да им нико не долази у посету.

Министар задужен за рад и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је да су 33 корисника домова за старе тренутно заражена, од којих је највише корисника дома из Петроварадина.

И на крју подсетимо – на нове мере и поштовање препорука – ношење маски, држање дистанце и хигијену руку не смемо заборавити.

„Српска ствцарност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here