Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Од почетка пандемије у марту ове године, у Србији је од ковида-19 оболело 55.676 особа, а преминуло је 861. У подне седница Кризног штаба. Према последњем пресеку, од последица коронавируса у Србији је преминуло 11 особа, док је потврђено још 2.181 случајева.

Епидемиолошка ситуација је лоша и постојеће мере не дају очекиване резултате. Број оболелих драматично расте. Највише новоболелих је у Београду – 44 одсто. Нови Сад је данима у врху по броју заражених, зато су увели четири нове мере и две препоруке. Више мера у форми законске обавезе или само препоруке је донето у последње време. Подсећамо да је  од 7. до 30. новембра забрањен рад базена, спа-центара и сауна, и све манифестације, осим културно-уметничких са 100 посетилаца. Забрањене су и спортске манифестације, осим редовних такмичења, без публике. И поред тога број оболелих се из дана у дан драматично повећава.  На лечењу у болницама је 2.125 пацијената, хиљаду више него пре само недељу дана. Најављује се да у болницама ускоро више неће бити места за новооболеле.

Влада Србије усвојила је Предлог закона о изменама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести јер је неопходно обезбедити стриктно поштовање мера како би се заштитили здравље и животи грађана, сачувао здравствени систем, као и привреда земље.

Висина казни за оне који не носе маску у затвореном простору и за непоштовање физичке дистанце, остаће непромењена (5.000 динара за физичка лица и 50.000 до 300.000 за правна лица), али ће њихова примена бити бржа и ефикаснија.

На седници је донета одлука да се запосленима у здравственим установама из Плана мреже здравствених установа једнократно исплати новчана помоћ од 10.000 динара.

Због тренутне епидемиолошке ситуације Кризни штаб ће данас поново заседати.  Размотриће увођење другачије организације наставе у основним и средњим школама, у најбољем интересу ученика и запослених, каже министар просвете Бранко Ружић.

Кризни штаб, више је него очито мораће да донесе нове мере, како би се зауставио драматичан раст броја оболлих, јер стручњаци најављују да ће се и даље повећавати. На то указују и подаци који свакодневно стижу са терена.

Рашка је забележила највећи пораст новооболелих у последња три месеца.  Од 35 узорака обрађених у Заводу за јавно здравље Краљево, за дан 5. новембра, чак 16 је било позитивно. Последњи пут је толики број новозаражених у једном дану забележен 6. јула.

У ужичкој општој болници смештено је 13 пацијената који су позитивни на коронавирус или се сумња да су заражени. Од тог броја, 12 је на интензивној нези, а седам на респираторима. У привременој ковид-болници је 86 пацијената.

У КЦ Ниш се лечи 112 пацијената, од тога је шесторо на респираторима са озбиљним симптомима и у тешком стању.  Све већи број Нишлија долази у ковид амбуланту. Последњих дана број прегледа који се уради је био већи од 500.

Др Милорад Јеркан, директор Дома здравља у Нишу каже за РТС да је тај град ушао у један нестабилан период.

“Тренутно имамо између 500 и 550 прегледа у ковид амбулантама, то је последњих четири дана константно. Од тога је 200 првих прегледа, преко 300 других. Урадимо преко 200 лабораторијских анализа, преко 150 РТГ снимака, радимо и три врсте тестирања – серолошки, антигенски и пи-си-ар тестови. Јуче смо урадили преко 200 тестова, што јасно указује да скоро 30 посто наших суграђана су позитивни на тим тестирањима. То јасно указјје да је трећи талас кренуо пре три или четири дана и да је озбиљнији него сви претходни. Мораћемо да будемо много дисциплинованији, да ниосимо маске, да избегавамо све комуникације које могу да изазову било какво ширење вируса”, рекао је Јеркан.

Истиче да је највећи проблем код млађих пацијената који су преносиоци вируса.

“Одлазе код бака и дека и они се заражавају. ‘Кола се ломе‘ на старијим људима. У овом тренутку показује се да је клиничка слика лакша него у марту и јулу, али је популација другачија. Млађи људи на неки начин то лакше преболе, за разлику од тога што преносе вирус. Од понедељка почиње да ради и друга амбуланта у Чаиру, тако да ћемо све оне који дођу да прегледамо. Ако нисмо у могућности да санирамо последице, онда ћемо их упућивати према Инфективној клиници. Слали смо од три до десет пацијената. Неки су хоспитализовани, неки нису, али смо се трудили да лечимо те пацијенте, како Клинички центар био слободнији за тешке и најтеже случајеве”, навео је Јеркан.

Директор Клиничког центра Крагујевац проф. др Предраг Саздановић каже да су били у праву када су пре две недеље најављивали апокалиптични сценарио. Искључиво можемо да нађемо разлоге у неодговорном понашању појединаца и илегалним окупљањима, поручује Саздановић.

Истиче да нико не зна колико ће ова ситуација трајати нити колико ће бити пацијената, али да су спремни за најгори сценарио.

Епидемиолошка слика у Сомбору се оцењује као несигурна са тенденцијом погоршања.

Директор опште болнице у том граду др Драган Растовић каже за РТС да је у последњих неколико дана осетно погоршање ситуације.

Сматра да је пред нама тежак период и апелује на грађане да се придржавају свих превентивних мера.

Од 1. до 5. новембра евидентирана су 144 нова случаја на подручју Расинског округа. Само током јучерашњег дана према резултатима Завода за јавно здравље забележено је 56 позитивних на коронавирус у Расинском округу.

Највише у Крушевцу – 23, у Александровцу 14, Трстенику 11, Варварину четири и Ћићевцу троје новооболелих. На Инфективном одељењу Крушевачке болнице је 59 пацијената. Током ове недеље број прегледа и новооболелих је удвостручен.

Др Марина Костић директорка Дома здравља Крушевац каже за РТС да се почетком ове недеље драстично повећао број.

“Прошле недеље смо имали око 50-60 прегледа. Почетком ове недеље број прегледа достиже и 100 прегледа дневно, од тога су две трећине први прегледи, једна трећина су други прегледи. Самим тим је и број пи-си-ар тестираних већи, а од тога је једна трећина позитивна”, навела је Костићева.

Повећава се, додаје, полако број и деце свих узраста, али предњаче средњошколци.

Епидемиолог ЗЗЈЗ Крушевац, др Предраг Павловић наводи да се у том граду доста погоршава епидемиолошка ситуација.

“Ако дође до погоршања ситуације мораћемо да предложимо да се у Крушевцу прогласи ванредна ситуација”, закључио је Павловић.

Угљеша Јовичић, начелник управе за војно здравство каже за РТС да се у ВМЦ “Kарабурма” тренутно лечи 99 пацијената.

“То су средње тешки и тешки пацијенти, имамо пет пацијената на респиратору. Тренутно имамо пацијенте од 21 до 91 године. Старијих преко 65 година је половина пацијената. Захтевна је медицинска подршка, али мислим да се добро са тим боримо”, рекао је Јовичић.

У београдској Арени је, према његовим речима, 339 пацијената.

“Тамо су средње тешки и тешки пацијенти. Ангажван је велики број лекара и медицинских сестара, као и на Карабурми. Заједнички ћемо са цивилним здравством да се изборимо. У Арени је преко 60 лекара из цивилног здравства, преко 120 сестара”, нагласио је Јовичић.

Наводи да је поред Карабурме и војна болница у Новом Саду од среде постала ковид болница са 35 постеља.

“Јутрос тамо имамо 19 пацијената. Имамо капацитете, комплетну заштитну опрему и лекове да можемо заједно да се изборимо са овим. Планови су нам да будемо озбиљни и приправни. Јако је важно да нам грађани помогну придржавајући се свих мера. ВМА и војна болница у Нишу су спремни да примају нон ковид пацијенте”, напомиње Јовичић.

Ситуација ће, наводи да се плански решава.

“Као лекар бих замолио да се придржава становништво прописаних мера да бисмо смањили могућност заразе и ширења. Молим вас, мислите на ваше породице и пријатеље, мислите и на лекаре и медицинске техничаре”, закључио је Јовичић.

Од данас потпуно у ковид систем улази и КБЦ “Др Драгиша Мишовић”.

Новчане казне за непоштовање мера за сузбијање епидемије биле су занемарљиве у односу на последице, рекао је Ранко Шекуларац, помоћник начелника београдске комуналне милиције.

Истиче да су поједини угоститељски објекти и клубови кршили мере, јер су знали да ће више имати користи чак и ако плате ниску казну.

“Ти прекршиоци су прихватали одговорност и плаћали казну која је да кажем била занемарљива у односу  на ризик који се том приликом дешавао”, наводи Шекуларац.

Објашњава да они нису поштовали ограничења радног времена и броја људи који се окупља у тим местима.

Како је рекао, изменама Закона о заштити становништва од заразних болести, које припрема радна група Владе Србије, биће прописано да комунална милиција издаје прекршајни налог за непоштовање мера за спречавање ширења коронавируса.

То значи да ће комунална милиција грађанима, уколико не носе маске на прописаним местима, моћи да изда прекршајни налог за плаћање казне од 5.000 динара, коју у року од осам дана могу да плате умањену за пола, у износу од 2.500 динара.

Исто важи и за правна лице, предузетнике и угоститељске објекте, којима ће прекршајним налогом бити изрицане казне због непоштовања мера које се односе на њих – попут размака између столова, непостојања дезинфекционих средстава, или корона редара… За њих су предвиђене казне од 50.000 до 300.000 динара.

Постојеће санкције очито нису дале резултате и због тога јер их надлежни органи нису ни евидентирали ни изрицали на потребан начин. Нажалост, нико није поставио питање одговорности оних који нису радили свој посао. Сада се пуно очекује од нових мера чије се увођење ових дана очекује. Ако се и те мере буду користиле на стари начин ни оне неће дати праве ефекте.

Уочи предстојеће седнице Кризног штаба треба рећи да су чланови медицинске струке тамо велика мањине и да најчешће оно што они предлажу буде прегласано. Зато треба веровати да ће овога пута преовладати разум и да ће се ставови медицинске струке доследно уважити, јер њихово игнорисање има високу цену и плаћа се скупим болничким лечењем и људским животима.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here