Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 70.424 особе, а забележено је 936 смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs. Јучерашњи дан је био најтежи по броју преминулих и новозаражених.

У земљи је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 2.959 пацијената на болничком лечењу, док се 143 особе налазе на респиратору.

Према последњем пресеку, још 21 пацијент је преминуо од ковида 19, а коронавирус је регистрован код још 3.536 особа, због чега је јучерашњи дан био најгори од почетка епидемије.

Епидемијска ситуација све гора, а обавезне и препоручене мере се и даље не примењују.

Данима највише новооболелих је у Београду. Привремена ковид болница у “Штарк арени”, која има 510 кревета, скоро је пуна.

Координатор те привремене болнице, др Владо Батножић, рекао је за РТС да се, према речима пацијената, већина њих заразила на неким приватним прославама, док су млађи пацијенти били на журкама и нису носили маске.

Што се тиче ситуације у школама, она није алармантна и за сада не указује на потребу њиховог затварања, каже министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.

Преносимо стање и у другим градовима у Србији:

У дому за старе у Сурдулици заражено још десет корисника и петоро запослених

У Дому за старе у Сурдулици потврђено је присуство коронавируса код још десеторо корисника и петоро запослених.

Укупно је оболело 25 особа из те установе. Епидемиолози су тестирали све кориснике и запослене – 105 особа и сви оболели запослени су у кућној изолацији, а корисници су смештени у ковид болницу.

Спроводи се епидемиолошки надзор у Дому, а обављена је и дезинфекција установе.

Коронавирус је потврђен и у Центру за развој локалних услуга социјалне заштите у Врању, потврдио је епидемиолог доктор Слађан Станковић из Завода за јавно здравље у том граду. Тамо су оболеле три особе, један корисник и двоје запослених.

Ванредна ситуација у Власотинцу

Кризни штаб општине Власотинце прогласио је ванредну ситуацију због све већег броја инфицирани коронавирусом.

Само у последња два дана је 20 новозаражених. Ванредна ситуација је на снази 14 дана.

Забрањено је организовање свих прослава и манифестација, рад угоститељских објеката после 21 сат и наложена појачана дезинфекција јавних површина.

Здравковић: Среда била најтежи дан у КБЦ Бежанијска коса

Директорка KБЦ Бежанијска коса др Марија Здравковић каже да је среда била најтежи дан у пријемно-тријажној амбуланти те здравствене установе, да су прегледали око 300 пацијената, а да је раније било око 120 ковид прегледа.

Здравковићева је за ТВ Пинк навела да су морали да збрину све пацијенте који имају позитиван пи-си-ар тест, али и пацијенте који имају изражене тегобе, а немају потврђено присуство вируса у организму.

“Ситуација је врло тешка, али под контролом. Још увек имамо места на територији Србије за болничко збрињавање пацијената, али су капацитети све мањи”, истакла је Здравковићева.

Наводи да је у KБЦ Бежанијска коса 12 одсто пацијената са тешком клиничком сликом и да су они у јединицама интензивне неге, док је 10 пацијената интубирано (на респиратору).

Напомиње да у интензивној нези не леже само пацијенти који су на респиратору, већ и пацијенти који имају компликације на више органа.

Др Предраг Кон објаснио “Конов коефицијент“

Епидемиолог др Предраг Кон саопштио је на Фејсбуку да однос пи-си-ар позитивних у односу на број тестираних овом методом има смисла користити као показатељ интензитета активности вируса SARS CoV 2 само уколико су бројеви који се користе прецизни.

“То би значило да се користе бројеви оних који се први пут јављају на преглед са сумњом на ковид-19 и број међу њима оних који су пи-си-ар позитивни. То свакако није однос међу бројевима укупно тестираних и тестирањем објављиваних као позитивних. Како се то представља преко новинара као ‘Конов коефицијент’, тако нешто објективно не постоји као озбиљан показатељ”, навео је Кон.

Истиче да је објашњење да је однос позитивних у односу на број тестираних важан дао у самом почетку пандемије у условима суженог тестирања када је то било оријентационо врло значајно.

“У редовним извештајима ГЗЗЈЗ дају се врло прецизно подаци о броју позитивних пи-си-ар тестираних пацијената који су дијагностиковани као сумња на ковид, дакле првих прегледа и то нема везе са измишљеним ‘Коновим коефицијентом’ и има значај као показатељ активности вируса”, казао је др Кон.

У Врању хоспитализовано 50 пацијената

У ковид болницама Здравствемог центра Врање хоспитализовано је 50 пацијената, од којих су 44 позитивна на коронавирус.

Са бронхопнеумонијом је 49 пацијената, на кисеонику 28. Отпуштена су четири пацијента. Тренутан број слободних постеља је 130, саопштио је градски штаб.

У ковид амбуланти АТД током јучерашњег дана обављено је 110 прегледа, а укупан број првих прегледа је 64. Узоркована је крв код 82 пацијента и сачињено 70 РТГ плућа.

Такође, урађено је 45 пи-си-ар и 59 брзих тестова, а дијагностикована бронхопнеумонија код 24 пацијента.

Вучевић не искључујује могућност увођења ванредне ситуације у Новом Саду

Епидемијска ситуација у Новом Саду је врло озбиљна, рекао је градоначелник Милош Вучевић, који не искључује увођење ванредне ситуације у том граду.

Наводећи да бројеви новозаражених у том граду “не дају спокоја”, Вучевић је рекао да је свестан да би било критика када би била уведена ванредна ситуација.

“Критике би било свакако. И да су оштрије време било би што сте затворили локале, зашто је Нови Сад казнио своје привреднике. Свестан сам тога. Мој посао је да чувам здравље грађана по инструкцијама епидемиолога, али и да чувам економију града. Пара нема неограничено. Видећемо каква ће бити одлука Кризног штаба”, рекао је Вучевић за ТВ Прва.

Поново је апеловао на грађане да поштују мере и одлуке државе, како би се избегле радикалније рестрикције које би имале негативан утицај на економију.

Према његовим речима у Новом Саду се у протеклом периоду блежи око 250 нових случајева дневно, што је највише од почетка епидемије.

Додао је да су новоинфицирани средње доби и млађи, што значи да се заражавају друштвено најактивнији, али је добро да су пензионери и деца који највише поштују мере заштићени.

Навео је да неће доћи до тога да се новосадски сајам претвара у ковид болницу, али да ће то бити урађено у 24 часа уколико буде потребе.

(Танјуг)

Јанковић: У КЦ Ниш на интензивној нези 35 пацијената, 20 на механичкој вентилацији

Директор Клинике за анестезију и интензивну терапију Клиничког центра Ниш, др Радмило Јанковић, каже за РТС је на тој клиници скоро 50 лекара у јединици интензивне неге.

“Поново је велики притисак на анестезиологе – 35 пацијената, чак 20 на механичкој вентилацији”, казао је Јанковић.

У КЦВ на лечењу 205 пацијената, 16 на механичкој вентилацији

У Клиничком центру Војводине (КЦВ) пацијенти се налазе на пет клиника. Поред те институције, оболеле од ковида прима и војна болница у Петроварадину, где се тренутно лечи 25 пацијената. У КЦВ се лечи 205 пацијената.

Др Весна Туркулов, директорка Инфективне клинике у КЦВ, каже за РТС да је у КЦВ 16 пацијената на механичкој вентилацији.

“Прилично је тешка клиничка слика. Пацијенти који долазе ових дана јесу пацијенти који су код куће око седам дана били болесни и имају погоршање. Много већи број пацијената се лечи код куће у амбулантним условима. Понадали смо се у почетку да ће бити блажа клиничка слика, али клиничка слика нимало није лакша него у претходним таласима”, истакла је др Туркулов.

На Инфективној клиници 288 прегледа за 24 сата, две особе преминуле

Др Ивана Милошевић, заменица директора Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије, каже за РТС да је за 24 сата на тој клиници било 288 прегледа.

“Мучна ноћ је иза нас. Било је 288 прегледа. Клиника је дупке пуна, 12 болесника је на респиратору. Имали смо ноћас и два смртна исхода. Имамо осам слободних респиратора, сва одељенска места су пуна”, изјавила је Милошевићева.

Повећава се број прегледа у ковид амбуланти у Шапцу

Повећава се број заражених у Шапцу. Према последњим подацима у Мачванском округу је 98 оболелих, у Шапцу 44. Активно оболелих у том граду је 418. Последњих дана у ковид амбуланти у Шапцу је прегледан рекордан број пацијената.

Директорка Дома здравља у Шапцу, др Јасмина Станковић, каже за РТС да је у последња три дана било више од 280 прегледа.

“То су пацијенти од 20 до 50 година са лакшом клиничком сликом. Има и пацијената и са средњетешком сликом, све више их је са упалама плућа што се види и по броју хоспитализованих”, наводи Станковићева.

У ковид амбуланти је, истиче, повећан број здравствених радника.

Од пацијената који се јављају на преглед, проценат позитивних је, напомиње, ишао до 50 одсто, а у последња три дана и до 70 одсто.

Апелује на грађане да се одмах јаве на преглед ако им се појаве симптоми.

У Шабачкој болници на лечењу је 70 пацијената, четири се налазе у респираторној јединици. Заражена су 24 радника из болнице, а десет из Дома здравља.

У Сомбору још 15 новозаражених

У Сомбору је према јучерашњим подацима забележено још 15 новозаражених, а у том граду оболело је 12 лекара и 25 медицинских сестара.

Из болнице наводе да ће радити у нешто смањеном обиму како вирус не би јаче ушао у ту здравствену установу.

Епидемиолошка ситуација у Србији је све тежа и тежа. То је и разлог што ће овога јутра заседати републички Кризни штаб и што се очекује доношење нових мера заштите од корона вируса који је очито у експанзији.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here