1. 10. 2020.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 33.842 особе, а забележена су 753 смртна случаја, показују подаци са сајта covid19.rs. Подаци о броју заражених и преминулих који се објављују последњих дана, нису алармантни, али су опомињући и захтевају апсолутно примену

Према последњим подацима, 276 особа је смештено на болничко лечење, док се 20 пацијената налазе на респираторима. Такође, још два пацијента преминула су од ковида 19 у Србији, а коронавирус је регистрован код још 107 особа.

Међу новозараженима највише је становника Београда.

Кризни штаб апелује на све грађане престонице да буду одговорни, да се придржавају заштитних мера и да воде рачуна о себи и другима, јер свако опуштање може довести до значајног погоршавања епидемиолошке ситуације.

Опуштање несумњиво може довести до значајног погоршања и отуда апел грађанима Београда да поштују мере

Ипак изненађују они који настављају да шире оптимизам, позивајући се на наше добре резултате, као да смо ми усамљено острво, које ће опасан вирус мимоићи иако нам је на вратима, јер је наше окружење и добар део света изложен новим инфекцијама које најављују ванредне море које су неке земље већ почеле да уводе.

Да се ситуација погоршава и код нас о томе сведочи слика са терена. Рецимо, епидемијска ситуација у Пчињском округу је нестабилна кажу епидемиолози, јер се повећава број новооболелих од коронавируса. У ковид амбуланти дневно се прегледа по осамдесетак пацијената, а од тога је трећина првих прегледа, повећава се и број хоспитализованих пацијената у ковид болницама. Штаб за ванредне ситуације апелује на грађане да поштују све превентивне мере заштите од коронавируса.

Од прошле недеље у Врању почиње да се бележи свакодневно пораст новооболелих. Зато се и даље на територији града, примењују посебне мере, обавезно ношење маски, забрана организовања свечаности, одржавање физичке дистанце и прилагођавање рада угоститељских објеката.

Епидемиолошка ситуација у Новом Пазару је такође нестабилна. У ковид амбуланти од 50 прегледа, 26 је првих а 24 су контролна. Др Шефадил Спахић каже за РТС да су сви свесни ситуације да се на том простору слабо поштују мере и додаје да је забринутост утолико већа јер нас чека и сезонски грип, као и хладни дани.

Подсећамо, због погоршања епидемијске ситуације, Општина Трстеник поново је прогласила ванредну ситуацију на целој својој територији.

О угрожености Београда већ смо толико пута писали.

Због свега напред наведеног и овом приликом свима понављамо апел да  је придржавање обавезних и препоручених мера заштите од коронавируса итекако важно, као и обавеза оних који су задужени да штите савесне и одговорне грађане који поштују мере, да примењују своја овлашћења, јер су за то у крајњем случају плаћени.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here