1. 10. 2020.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 34.517 особа, а забележен је 761 смртни случај, показују подаци са сајта covid19.rs. У нашој држави је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, оболело од ковида 19. још 173 људи, 301 особа налази на лечењу у болницама, а 21 пацијент је на респираторима.

Судећи по официјелно објављеним подацима који илуструју епидемиолошку ситуацију у нашој земљи, она у односу на свет и наше окружење није драматична, али је веома опомињућа. То чак кажу чланови Кризног штаба. Имајући у виду шта већ предузимају друге земље у свету, Кризни штаб би морао да буде у свакодневном заседању и да би неке мере морале, колико у врло блиској будућности, да се уведу. Нешто од тога се већ чини.

Србија је набавила “ремдесивир”, нови лек против ковида 19, а од понедељка почиње његова дистрибуција, изјавила је за РТС директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић.

Заменица директора Института “Батут” Дарија Кисић рекла је на конференцији за новинаре Кризног штаба да се види тренд раста броја заражених, али да га не прати значајан пораст хоспитализација и броја људи на респираторима. Ипак, упозорава да предстоји зимски период кад је сезона и других респираторних инфекција.

“Све друге мере, скраћивање радног времена објеката, забрањивање окупљања за одређени број људи, мере су које подржавају ове основне. Видећемо каква ће ситуација бити и какве ће се мере доносити, али у овом тренутку нисмо разматрали могућност, нити смо о томе размишљали да дође до затварања и ригорозних мера”, рекла је Кисић Тепавчевићева.

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић најавио је пуштање у рад наредне недеље новог интегрисаног електронског система државних органа, који ће и држави и грађанима помоћи у борби против пандемије.

Све у свему ситуација постаје све тежа и реално је очекивати да ће се врло ускоро морати да примене и нове мере, али указујемо да је најважније обезбедити да се и стриктно контролишу и неодговорни појединци санкционишу. Већина која поштује мере не треба да зависи од оних који се о спровођење обавезних и препоручених мера оглушују и због тога не сносе никакве последице, а сви смо сведоци да се то итекако дешава.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here