1. 10. 2020.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 35.719 особа, а забележена су 772 смртна случаја, показују подаци са сајта covid19.rs. У Србији је због заразе коронавирусом, сада 365 људи на болничком лечењу, док се 23 особе налазе на респираторима. Према последњем пресеку, још два пацијента преминула су од ковида 19 у Србији, а коронавирус је регистрован код још 265 особа.

Кризни штаб за борбу против ковида 19, због повећања броја нових случајева заразе, донео je одлуку о увођењу нових мера за сузбијање ширења коронавируса.

Из Кризног штаба је најављено да се пооштрава контрола свих мера које су раније ступиле на снагу.

Влада је разјаснила одлуку Кризног штаба о ношењу маски на отвореном.

Према објашњењу Владе, ношење маски је обавезно у затвореним просторима, док се грађанима препоручује да маске носе и на отвореном. Та одлука изазвала је изненађење многих, јер су је и ти стручњаци који су се сложили да буде необавезна, претходно проглашавали изузетно важном, јер је пола света већ примењује и она што је важно даје резултате. Подсећамо и на оно што су ти стручњаци претходно рекли:

Ношење маски је најефикаснија мера превенције и основа борбе са коронавирусом и у затвореном и на отвореном простору – истицала је  заменица директора Института “Батут.”

Епидемиолог Предраг Кон каже да ношење заштитних маски тренутно замењује ванредно стање и полицијски час и сложио се да буде обавезно само у затвореном простору, иако се залагао да ношење маски буде и на отвореном простору.

Др Ана Глигић истакла је да ће за упознавање вируса са свих страна бити потребно неколико година, али да је извесно да он неће бити искорењен.

Др Срђа Јанковић указује да је неопходно да сви поштујемо обавезне мере за спречавање ширења коронавируса, али и оне које нису обавезујуће и немају законску снагу, попут ношења маски и на отвореном приликом сваког контакта, јер су оне сада подједнако важне у очувању људских живота. Др Јанковић каже да, ако дозволимо да се шири епидемија, она ће се распламсати толико да онда накнадно морају да се уводе неке драстичније мере.

Захвалио је већини грађана што поштују мере, и навео да мањина не види опасност, а када се нешто деси, као што је вртоглави пораст оболелих, онда само питају хоће ли да нас затворе.

“Није у томе ствар. Не желимо никога да затварамо, само хоћемо да спречимо да се људи заражавају. Шта год Кризни штаб буде надаље радио, зависиће од ситуације. Ако бисмо сви спровели мере на снази ништа ни друго нам било ни неопходно”, навео је Јанковић.

О одговорности државе да неодговорни појединци буду заиста санкционисани, јер држава савесне грађане треба да заштити од тих неодговорних појединаца, нико од њих не говори, иако се сви слажу да је ношење маски и на отвореном простору веома важно, јер штити друге који уважавају и законске одредбе и препоруке. Неко из неразумљивих разлога не подржава мере које итекако имају смисла, јер се савесни и одговорни грађани морају заштити од оних који се о то оглушавају и шире неконтролисано вирус и онда када нису свесни да га носе, јер немају никакве индиције да су заражени.

Да је ситуација све тежа и код  нас потврђује и информације са терена. Један од градова где расте број новозаражених јесте и Врање.

Епидемиолог Слађан Станковић каже да је епидемијска ситуација на подручју града Врања и у општинама Прешево и Бујановац изразито нестабилна са елементима претеће епидемиолошке ситуације – расте број оболелих посебно последње недеље. Каже и да има појединачног оболевања у школама, установама, породици – 30 је са подручја Врања оболело последње недеље.

И у Ваљеву је, ситуација све тежа. После стабилног периода у септембру, када је 18 дана било без новооболелих од ковида и у првих 13 дана октобра, са 12 заражених-  уследио је нагли скок 14. октобра када је забележно 24 позитивних. Наредног дана их је било осморо. Према последњем извештају Завода за јавно здравље од јуче још 11 особа је позитивно на ковид 19.  Шеф одсека за санитарни надзор Дејан Тадић каже да се противепидемијске мере од стране послодаваца и грађана недоследно примењују.

Овај рапорт о актуелној епидемиолошкој ситуацији у Србији завршавамо поруком Дарије Кисић Тепавчевић, коју је и данас поновила за РТС, да се ношењем маски спасавају животи.

Понавила је и поруку да препоручује да на отовореном носимо максе где је на многим местима појачан ризик контаката. Обраћање је закључила речима:

„У свим земљама у окружењу је лошија ситуација неко код нас, то не треба да нас теши – треба да гледамо како да што више смањимо пренос вируса“.

Нажалост те њене речи и залагање и других стручњака, да се маске морају свуда носити само ако је то и законска обавеза са санкцијама, нису стигле до већине чланова Кризног штаба, који нису лекари, са надом да ће ускоро и ту меру ипак учинити обавезном, јер како говори искуство других итекако помаже у спашавању људских живота.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here