1. 09. 2020.

Од почетка епидемије коронавирус је у Србији потврђен код 32.511 особа, а од последица заразе преминуло је 735. До сада је тестирано укупно 1.041.697 људи.  У Србији је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 365 хоспитализованих, док се 28 пацијенaта налази на респираторима. Према последњим пресеку, за 24 сата потврђена су 74 нова случаја заразе коронавирусом, а преминуле су две особе.

После пораста броја заражених и умрлих у Србији, ситуација са епидемијом се смирује, подаци су охрабрујући, али нису за опуштање јер епидемија поново узима маха у региону.

Заменица директора Института “Батут” и епидемиолог Дарија Кисић рекла је, гостујући у РТС, да се од друге половине августа у Србији примећује силазни тренд, али и истакла да он никада није линеаран јер се “никада се не дешава као у математици да сваког дана буде све мање оболелих”.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић објаснио је како ће функционисати систем надзора за грађане који се враћају у Србију. Истакао је да ће сви детаљи бити познати до петка, када и почиње примена те мере, али да разматрају и могућност електронског надзора како би обезбедили да се што већи број људи јави.

Министар здравља Златибор Лончар састао се са директорима болница које нису у ковид систему. На састанку је анализирано колико свака болница има скенера (ЦТ) и магнетних резонанци (МР), а направљен је и протокол колико на тим апаратима мора да се уради прегледа у току дана.

Kонтрола рада угоститељских објеката у Београду биће појачана у наредном периоду, а тимови санитарних инспекцијских служби и комуналне полиције биће дуплирани, договорено је на седници Градског кризног штаба.

У прве две недеље наставе у основним и средњим школама коронавирусом заражено је укупно 52 ђака и 20 запослених, каже министар просвете Младен Шарчевић. Министар је навео да деца у школе долазе са маскама, да се одржава дистанца, да су наставници одрадили добар посао и да су школе данас најбезбедније место, где је могућност преношења заразе много мања него у парковима, спортским теренима где се иначе деца друже ван школе.

Нови Пазар је, уз Београд, Крагујевац и Зајечар, на последњој седници Кризног штаба препознат као једно од потенцијалних жаришта коронавируса у наредном периоду.

Обавезне и препоручене мере заштите од опасног коронавируса морају се поштовати, јер је то интерес сваког појединца, њихових ближњих и наравно свих других.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here