1. 09. 2020.

Коронавирус је у Србији до сада регистрован код 32.613 особа, а од последица заразе преминуло је 736 људи. Укупно је тестирано 1.049.379 људи. Према последњим информацијама, хоспитализована је 341 особа, а на респираторима су 23 пацијента. У последња 24 сата у Србији су забележена 102 нова случаја коронавируса, а преминуо је један пацијент.

Мера појачаног надзора за све грађане Србије који се враћају из иностранства ступа на снагу сутра у петак, 18. септембра, у 18 сати.

Појачан надзор за грађане Србије који се враћају из иностранства подразумева пријављивање здравственој установи и обавезу уколико имају било какве тегобе да се јаве у ковид амбуланте домова здравља, указују епидемиолози.

Доктор Кон је рекао да грађани који се враћају из иностранства у Србију могу нормално да се врате на посао уз придржавање епидемиолошких мера – да избегавају блиске контакте, да држе дистанцу и да носе маску.

У прве две недеље наставе у основним и средњим школама коронавирусом заражено је укупно 52 ђака и 20 запослених, рекао је министар просвете Младен Шарчевић.

Од почетка школске године у 13 београдских основних школа пријављено је 16 случајева заразе коронавирусом, а епидемиолог Предраг Кон каже да ситуација није забрињавајућа, да се све држи под контролом и да у овом тренутку нема ниједног разлога да се школе затварају.

Директорка Института “Батут” Верица Јовановић изјавила је за РТС да епидемијска ситуација у Србији указује на присуство коронавируса. Према њеним речима у појединим градовима, у Београду, Крагујевцу, Зајечару долази до благог порста броја заражених и ту се посебно спроводе мере надзора. Навела је да је прошле недеље у основним школама забележено 17 случајева заразе ученика, а у средњим троје. То су, како каже, појединачни случајеви са лакшом клиничком сликом, који су изоловани и налазе се код својих кућа.

Тренутно се смањује број пацијената са механичком терапијом, али је неопходно примењивати мере заштите и на време се јавити лекару јер се сваки случај може завршити са тежом клиничком сликом.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here