Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

У Србији од почетка епидемије коронавирус потврђен код 51.083 особе. Укупно тестирано 1.363.619 људи. Ковид до сада однео 844 живота.  У последња 24 сата од ковида-19 преминуло још 11 особа. Потврђено је 1.878 нових случајева, на респиратору је 49 пацијената. Тестирана су 10.962 узорка. Према подацима сајта covid19.rs, на лечењу је 1.397 оболелих, а на респиратору је 49 пацијената.

Подаци само потврђују да епидемиолошка ситуација постаје све озбиљнија. Лекари упозоравају да је ситуација нестабилна и да се може очекивати пораст броја заражених.

Сваки други случај заразе коронавирусом је из Београда. Следе: Нови Сад, Крагујевац, Ниш, Шабац, Краљево. У крагујевачком Клиничком центру четири клинике су у ковид систему.

Ситуација у Београду је неповољна, са тенденцијом погоршања, рекао је гостујући у Јутарњем програму епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон.

Према његовим речима, коронавирус ће ове и следеће недеље бити веома активан у главном граду одакле ће се расејавати на друге стране.

“Не можемо да дозволимо да попунимо болнице и немамо где да сместимо људе. Морамо да смањимо прилив. Имамо неповољну ситуацију у Београду, са тенденцијом погоршања. Назнака доброг је да смо имали 980 за петак, а у уторак 943 за ситуацију у понедељак”, истакао је Кон.

Код средњетешких и тешких пацијената јавља се упала плућа у трећем таласу епидемије. Виолета Михаиловић Вучинић, директорка Клинике за пулмологију КЦС, рекла је за РТС да ће вирус оставити жестоке последице у смислу фиброзних промена на плућима.

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је у Београду укупно обављено 3.118 прегледа за 24 сата, од којих је око 2.200 првих прегледа.

Лончар је изјавио да је у КБЦ “Звездара”, која је поново ковид болница, од понедељка примљено више од 80 пацијената, као и да је попуњеност капацитета Клинике за инфективне и тропске болести преко 90 одсто.

Расте и број тестираних и број оболелих од коронавируса у Kраљеву. За последњих седам дана са територије Kраљева званично је регистровано 245 особа заражених коронавирусом. Закључно са јучерашњим даном, број укупно регистрованих лица позитивних на коронавирус од почетка епидемије је 1786.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализовано је 60 пацијената, од којих су 34 позитивна на коронавирус. Са бронхопнеумонијом су 44 пацијента, на кисеонику 24, саопштавају из градског кризног штаба.

Све у свему ситуација постаје све озбиљнија и од свих се очекује да се придржавају обавезних и препоручених мера заштите од корона вируса, јер је то најбољи начин да се заустави ширење опасног вируса, чије су последице огромне у сваком смислу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here