1. 10. 2020.

Од почетка епидемије, у Србији је коронавирус потврђен код 34.344 особе, а од последица заразе преминуло је 760 људи. Укупно је тестиран 1.179.721 узорак, показују подаци са сајта covid19.rs.

У Србији је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 291 пацијент смештен у болницама, док се 21 пацијент налази на респираторима. У последња 24 сата код нас је коронавирусом заражена још 151 особа, а у дану за нама ковид 19 је однео још два живота.

Судећи по бројкама у односу на свет и наше окружење то и нису тако велике бројке, али је евидентно да се број увећава и прети да ће бити знатно већи, јер нам је нови талас пандемије на прагу. Ризик обољевања је за само један дан повећан за око петину.

Стручњаци Кризног штаба кажу да су постојеће мере које нас штите довољне, али судећи шта се дешава у свету, чини се да бисмо морали да будемо још одлучнији у увођењу нових и пооштравању већ донетих мера, поготово када знамо да је њихова контрола недовољна, а санкције које се примењују против неодговорних појединаца више него симболичне.

Имунолог др Срђа Јанковић каже је да је тренутна епидемиолошка ситуација у Србији таква да нас најозбиљније упозорава да је важно да се поштују и доследно спроводе све донете мере у циљу превенције и спречавања даљег масовнијег заражавања.

Чланови Владе су, на препоруку Кризног штаба, на јучерашњој седници усвојили измењену уредбу о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ковид 19, којом је радно време угоститељских објеката дозвољено до 23 сата.

Министарство здравља је саопштило да је у функцији посебан број 064 / 88 11 405 на који грађани могу, преко апликације Вајбер, да пријаве непоштовање епидемиолошких мера, нарочито у угоститељским објектима и другим местима где се окупља већи број грађана.

За утеху је и да је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање проф. др Сања Радојевић Шкодрић рекла за РТС да је Србија набавила “ремдесивир”, нови лек против ковида 19, и да од понедељка креће његова дистрибуција.

Све то у извесном смислу охрабрује, али и забрињава, јер читамо каква је епидемиолошка ситуација у свету и да је број новозаражених јуче био највећи откако се вирус појавио, пратимо шта кажу водећи светски експерти који се озбиљно баве науком и за чија истраживања се троше милијарде и то еура и шта владе неких држава чине у смислу заустављања ширења вируса. Онда се да закључити да бисмо и ми морали да будемо одлучнији и у увођењу нових мера, а још више у праћењу и санкционисању неодговорних појединаца који угрожавају оне који се придржавају и закона и препорука.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here