1. 08. 2020.

Према последњем пресеку, у Србији је коронавирусом заражено 106 особа, а преминуле су још четири. Нови подаци очекују се данас у 15 часова.

У Србији је од почетка епидемије регистровано укупно 30.820 потврђених случајева ковида 19.

Тестирано је укупно 885.575 особа, а број преминулих од почетка епидемије је 705

Клиничко-болнички центар Земун излази из ковид система, а преостали пацијенти из те болнице наставају лечење у привременој болници “Арена”, као и у КБЦ “Бежанијска коса” и “Др Драгиша Мишовић”.

Ортопедска болница “Бањица” од данас почиње да прима пацијенте са малигнитетима.

Ковид амбуланте се не затварају да се пацијенти који су сумњиви не би мешали са осталим пацијентима.

На свим граничним прелазима појачана је санитарна контрола због повратка туриста са летовања из земаља са повећаним бројем оболелих.

Влада је увела мере за путнике из земаља са неповољном епидемијском ситуаицјом, а то су Северна Македонија, Бугарска , Румунија и Хрватска.

Грађани тих земаља који улазе у Србију морају имати негативан пи-си-ар тест не старији од 48 сати од датума издавања.

Осталим путницима гранична полиција уручује упозоења где су назначене карактеристике и симптоми ковида 19. са истакнутим бројевима телефона института за јавно здравље.

Поједине локалне самоуправе су укинуле ванреду ситуацију, али на снази остају мере које важе за читаву земљу.

Све у свему стручњаци за тренутну епидемиолошку ситуацију кажу да се не може дефинисати као ванредна, али кажу и да је прерано рећи да ризика нема. Одговорност је највећим делом пребачена на грађане, од којих се очекује стриктно примењују законске и препоручене мере заштите од опаког вируса. О одоговорности и обавезама надлежних који треба да брину о заштити грађана који савесно извршавају своје обавезе  и да их заштите од неодговорних појединаца који могу да их заразе, као и организатора догађаја на којима се окупља велики број људи и даље се недовољно говори.

 „Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here