Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 45.137 особа, а забележено је 814 смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs. У нашој земљи је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 1.048 хоспитализованих пацијената, док се 47 особа налази на респираторима. Према последњем пресеку, још пет пацијената преминула су од ковида 19 у Србији, а коронавирус је регистрован код још 1.545 особа, што је највећи дневни пораст броја заражених од почетка епидемије.

Сваким новим даном је све више носилаца инфекције, не само лабораторијски потврђених случајева, већ оних који носе вирус, а да не знају и зато је од огромног значаја поштовање свих епидемиолошких мера, упозорила је Дарија Кисић Тепчевић, члан Кризног штаба.

Начелник војне болнице “Карабурма” пуковник Иво Удовичић рекао је на конференцији за новинаре Кризног штаба да је ситуација веома тешка и истакао да су најопаснији људи који имају благу клиничку слику, а то пренебрегавају, не носе маске и тако преносе вирус.

Изменама Закона о заштити становништва од заразних болести, које припрема радна група Владе Србије, биће прописано да комунална милиција издаје прекршајни налог за непоштовање мера за спречавање ширења коронавируса.

Шеф катедре за имунологију медицинског факултета Душан Попадић каже за РТС да је Србија, у погледу повећања броја заражених, на истом путу као и Словенија и Хрватска, али да се са те путање може скренути ако се грађани буду стриктно придржавали мера.

Директорка Института “Батут” Верица Јовановић каже да је ове недеље регистровано три пута више новозаражених него прошле и да се болнички капацитети пуне.

Истиче да није прошло време тешких клиничких слика када је у питању ковид 19 и апеловала да будемо лични контролори у спровођењу мера.

Подаци са терена упозоравају и захтевају да сви буду одговорнији. И грађани, који се у већини случајева савесно понашају, али и званичници државе који треба да их заштите од неодговорних појединаца, којих иначе није мало, и који ингноришу спровођење обавезних мера заштите. Наравно о санкцијама не треба само причати, него их треба и спроводити. Уколико то изостане, најодговорнији су они који само причају празне приче од којих нема много вајде.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here