Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Епидемиолошка ситуација у Србији се погоршава. Јуче смо имали рекордан број заражених – још 1053 новооболелих људи и оно што је извесно те бројке биће још веће и трајаће. На то указује и све већи број оних који осећају симптоме опасног вирус и који траже помоћ лекара. Забрињавајући је и порат оних који су на респираторима. Тренутно је 38 најтежих пацијената на респираторима, а вурус је јуче однео још 5 живота, а досада је умрло 798 особа..    

Корона бројеви кренули су убрзано да расту, и прети нам експоненцијални раст, поручују и наши епидемиолози. На болничком лечењу је тренутно 823 пацијента.  Нажалост, убрзано се повећава број оболелих. Врло брзо тај број ће бити преко хиљаду. И број умрлих ће прмашти ту цифру, уз наду да се то неће догодити до краја ове године.

Највише заражених 590 је у Београду. Број позитивних је удвостручен у Војводини, а нагло расте и у Ужицу, Крагујевцу и Шапцу.

Све напред поменуто био је повод за сусрет са директорима ковид болница са председником Србије Александром  Вучићем, који очекује да чује колико смо се спремили за тешко време које је пред нама, а потом ће се председник обратити јавности.  Очекује се и да ће се поводом свега и евентуално нужних најновијих мера за сузбијање епидемије коронавируса у Србији, заседати Кризни штаб.

Ситуација је тешка и контрола законских мера се негде спроводи, а негде готово никако. Примера ради у Крагујевцу је на снази ванредна ситуација, којом је ограничен рад угоститељских објеката и тамо се углавном поштују мере, али многи се на свој начин сналазе, па и после затварања кафића и ресторана у Крагујевцу настављају провод.

“Многи у Крагујевцу се максимално труде да испоштују све предвиђене мере и што се тиче радног времена и што се тиче дистанци и самих дезобаријера”, каже Миодраг Петровић из ресторана “Мустанг”.

“Ми поштујемо те мере, али шта се дешава? Сва омладина сви наши гости од 21 час иду у околне градове. Ту нам је близу Врњачка Бања, ту је Златибор, Параћин, Јагодина и сви ти локали раде од 11 до један, два”, каже Бориша Кисић из таверне “Порта”.

Свакодневне вишемесечне редовне и ванредне контроле дају резултате. Поред прописаних мера, у борби са ковидом 19, пресудна је лична одговорност.

У претходна 24 часа, према подацима Завода за јавно здравље Ужице, у Златиборском округу потврђен је још 31 случај позитивних на вирус корона.

У Пријепољу је регистровано још 14 позитивних, Пожеги шест, Косјерићу три, колико и у Ужицу, Ариљу и прибоју по два и Чајетини један.

Од почетка епидемије до данас, у Златиборском округу, укупно је потврђено 2.843 случајева инфекције вирусом корона.

У Ужицу је од почетка епидемије регистровано 885, Пожеги 349, Пријепољу 317, Прибоју 289, Ариљу 209, Бајиној Башти 196, Новој Вароши 187, Сјеници 171, Чајетини 165 и Косјерићу 75.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић напомиње да зауздавање епидемије искључиво зависи од грађана, указујући да сваки заражени може да пренесе инфекцију на две до три особе. Најлакше је окриви грађане, како то чини секретар Гојковић, који је иначе и члан Кризног штаба. Он не схвата да је и он одговоран што је ситуација лоша. Стварају је неодговорни појединци који се оглушују о закон, јер већин грађана поштује и закон и препоруке стручњака. Нажалост, високи званичници попут Гојковића никада не прозивају званичнике који су одговорни што се неодговорно понашање толерише, јер празна прича позивања свих грађана, је прича у етар. Самим тим они који причају исту причу и одговорнима и неодговорнима, сами су криви и сами постају неодговорни.

Од почетка примене Правилника за послодавце и запослене са превентивним мерама за спречавање ширења епидемије коронавируса, инспектори рада обавили су 1. 578 ванредних појачаних инспекцијских надзора у предузећима и јавним институцијама и донели 146 решења због уочених неправилости и два захтева за покретање прекршајног поступка.

Директор Инспектората за рад Стеван Ђуровић рекао је да драстичних пропуста није било и да се углавном односе на то да се не спроводе потребне превентивне мере попут мерења температуре, коришћење средстава за хигијену, или да се у производњу не држи одговарајућа физичка дистанца.

Објављени резултат од 1.578 инспекцијских надзора и евидентианих само 146 решења је више него сраман. Па свако мође видети ко се иоле мало креће да је прекршаја готово свуда и то у енормном броју. Чини се да они који контролишу рад инспектора нису за тај посао и најпре би се ту морао увести неки ред и повећати одговорност. Што није тако, опет неко је и други крив, јер и он не обавља свој посао како треба.

Епидемиологија нас учи и да у односу на број потврђених случајева, број оболелих може да буде и пет, па чак и 10 пута већи.

Носилац коронавируса често нема никакве симптоме, а вирус преноси и шири, и свако може да буде угрожен, и млади и стари, и они са јаким имунитетом и хронични пацијенти. Зато је најбоља заштита – поштовање превентивних мера. То је тачно, али и санкционисање оних који се неодговорно понашају и њих никаква празна прича не може променити. Одговорни грађани, заслужују да их држава заштити!

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here