Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 81.086 особа, а забележено је 989 смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs. У земљи су због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 3.693 пацијента хоспитализована. На респиратору се, према јучерашњем пресеку, налазе 163 особе. Према последњем пресеку, још 17 пацијената је преминуло од ковида 19, а коронавирус је регистрован код још 3.822 особе, што је највећи број заражених у једном дану од почетка епидемије.

Епидемиолози упозоравају да је ситуација озбиљна, близу критичне.

Члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је да је медицински део штаба предложио да нова мера у спречавању даљег ширења коронавируса буде скраћење радног времена угоститељских објеката до 18 часова, а која би, каже, била орочена на две недеље. Кон је такође упозорио да сви морају да дају свој допринос да би се успорило даље ширење коронавируса. Струка је тражила и на последњој седници да Влада ту одлуку спроведе.

“Шта може држава уради? Да схвати да нема више времена… Шта може појединац да уради? Да избегне заражавање. Шта могу здравствени радници да ураде? Да издрже. Морамо да успоримо вирус”, навео је Кон.

Са растом броја оболелих, смањује се број слободних места у болницама. Све је више здравствених установа које улазе у ковид систем. Први пут и део болнице “Свети Сава” ушао је у ковид систем.

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек изјавио је да је протеклу ноћ и протекла 24 часа обележио велики број пријема пацијената оболелих од ковида 19 у болнице широм Србије.

Стање на терену потврђује да је епидемиолошка ситуација тешка и да су додатне мере више него нужне:

У ковид болницама у Врању хоспитализована 52 пацијента

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављено је 88 прегледа, а укупан број првих прегледа је 46. Узоркована је крв код 57 пацијената и сачињено 60 РТГ плућа.

Такође, урађено је 50 брзих тестова, а дијагностикована бронхопнеумонија код 8 пацијената.

У ковид болницама ЗЦ Врање хоспитализована су 52 пацијента, од којих је 45 позитивно на коронавирус.

Са бронхопнеумонијом је 51 пацијент, на кисеонику 28. Примљено је 5 пацијената, а отпуштено 3, од којих је један транспортован у Клинички центар Ниш. Тренутан број слободних постеља је 128, саопштава градски штаб.

Ђерлек: Ситуација алармантна, важно да грађани покажу одговорност и поштују мере

На нивоу целе Србије ситуација са коронавирусом је врло озбиљна и аларманта, изјавио је државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек и додао да постоје проблеми са здравственим капацитетима због чега је поново позвао грађане да буду одговорни и поштују прописане мере за борбу против короне.

Гостујући на телевизији Пинк, Ђерлек је навео да је за нама још један веома тежак дан, посебно када је у питању Београд, и да се очекује да ће из дана у дан број заражених да се повећава.

Истакао је да ће Министарство здравља учнити све да свим пацијентима оболелим од короне пружи максималну здравствену заштиту и навео да су држава, ресорно министарство и Кризни штаб урадили доста у циљу борбе против короне, али да је важно да грађани покажу одговорност и поштују мере.

На Институту за реуматологију збринуто 86 болесника

Са растом броја пацијената, расте и број здравствених установа у ковид систему. Од петка, Институт за реуматологију у Београду поново је у црвеној зони.

Горан Радуновић, вршилац дужности директора Института за реуматологију, рекао је за РТС да је у последња 24 часа 90 болесника прошло кроз ту установу, 80 је било примљено за првих шест сати рада. Према његовим речима, иза тога су повећали капацитете за још шест постеља, тако да сада имају 86 болесника који леже на Институту.

У међувремену су два пацијента отпустили и два преместили у друге установе, а на њихова места примили нове пацијенте.

Говорећи о стању пацијената, истиче да је клиничка слика тежа него прошли пут, најмлађи пацијент има 24 а најстарији 94 године и у стабилном су стању.

У Лозници 65 особа на болничком лечењу

У Лозници има више од 300 активно оболелих, а 65 особа је на болничком лечењу, јавља дописник РТС-а. У три суседне општине – Крупњу, Љубовији и Малом Зворнику – проглашена је ванредна ситуација.

Начелник службе Ургентног пријема Милорад Тадић рекао је за РТС да је била тешка ноћ за дежурно особље и пацијенте. Како је навео, у току дана је било седам нових пријема.

Петнаест особа се налази на инфективном одељењу, 40 на грудном, а отворено је и одељење психијатрије за оболеле од ковида, да би се добило још 20 кревета.  На респираторима се налазе четири пацијента.

*****

После свега реченог додајемо да се очекује појачана контрола угоститељских објеката, а од сутра и јавног превоза. Неодговорним појединцима мора се стати на пут у борби против ширења короне.

До сада су контролу обављали само санитарни инспектори, њих 140 за читаву територију Србије, односно дванаест за Београд, изменом закона сада ће тај број људи бити између 400 и 500. Треба рећи да су са досадашњим бројем инспектора резултати били више него скромни, па од повећања броја инспектора не треба очекивати чудо, већ треба осмислити начин како њихов рад проверавати, јер би свако морао да ради свој посао. Надамо се да ће се то и догодити.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here