Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Према последњем пресеку потврђено је још 3.499 нових случајева заразе коронавирусом. Од последица ковида преминуло је још 17 особа. Тестирано је више од 14.000 људи. На респираторима је чак 158 пацијената. Епидемијска ситуација у Србији све је сложенија и одлука о увођењу нових мера биће убрзо донета. Лекари апелују на грађане само једно – придржавајмо се мера.

Највећи број новозаражених ковидом 19 је у Београду, Новом Саду и Нишу, али се и у мањим градовима повећава број заражених.

Болнице широм земље се пуне, све је више људи на респиратору.

Отварају се нове ковид болнице и проширују капацитети у постојећим. У ковид систему су поново  Институти за медицину рада и за реуматологију.

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек рекао је на конференцији за новинаре Кризног штаба да ће у наредних дан-два бити прецизно саопштене нове мере и додао да се не смеју заборавити не-ковид пацијенти.

Председник Александар Вучић најавио је здравственим радницима веће зараде.

На лечењу у болницама широм Србије је 3.564 пацијента.

Већ рекосмо болнице су све пуније. У ковид систем уводе се и нови објекти. Преносимо и слику са терена:

Део болнице болнице “Свети Сава” ушао у ковид систем

Први пут и део болнице болнице “Свети Сава” ушао је у ковид систем.

Директорка болнице “Свети Сава” Маријана Вукићевић каже да је претходна ноћ у тој установи прошла релативно мирно са 10 прегледа, а примљена су три ковид пацијента.

“То су најчешће пацијенти са акутним можданим ударом заражени коронавирусом”, рекла је докторка Вукићевић.

Први пацијенти у ковид болници у Сокобањи

У ковид систему од јуче је и болница за плућне болести у Сокобањи. Примљени су и први пацијенти.

Весна Милановић, директорка болнице каже да та установа има  укупно 160 болничких постеља.

Према њеним речима, ту ће се збрињавати пацијенти са средње тешком и тешком клиничком сликом, а они којима буде потребан респиратор биће пребачени у Клинички центар у Нишу.

Докторка Милановић је навела да ће се о здрављу пацијената у овој установи бринути 16 лекра, укупно 40 медицинских радника.

У Зајечару 37 новооболелих

У последња 24 часа у Зајечару је од 75 тестираних узорака, коронавирус потврђен код њих 37.

На Инфективном одељењу зајечарске болнице смештено је 27 пацијента, а од почетка недеље у ковид систему је и Грудно одељење где је данас 10 пацијента.

По наредби Штаба за ванредне ситуације, надлежне службе извршиле су аеросолну дезинфекцију најпрометнијих улица, тржних центара и површина испред већих маркета.

У Бору и Неготину проглашена је ванредна ситуација. У ковид систему је и Интерно одељење болнице у Бору.

На Инфективној Клиници у Новом Пазару 25 пацијента

На Инфективној клиници болнице у Новом Пазару налази се 25 пацијента, а у привремној ковид болници у новопазарској бањи лечи се њих пет.

Повећава се и број прегледа у ковид амбулантама, па Завод за јавно здравље упозорова да би се могала поновити ситуација из јула.

Докторка Мајда Ивковић, портпаролка Завода за јавно здравље у Новом Пазару, каже да се велики број грађана лечи код куће и позива их да се са првим симптимима јаве у ковид амбуланту.

Велике гужве у ковид амбулантама у Топличком округу

Велике су гужве у ковид амбулaнтама у све четри општине Tопличког округа.

У Дому здравља у Прокупљу јуче је прегледано 137 пацијента са респиратрним инфекцијама, повишеном температуром и сумњом на ковид 19.

Десет пацијента је упућено у прокупачку болницу, у којој је тренутно хоспитализовано 29.

У очекивању нових мера, које су више него нужне, јер треба да помогну заустављању убрзаног ширења коронавируса, преносимо поруку:

Лекари понављају да је у борби са вирусом неопходно поштовање прописаних мера. А оне који их буду кршили, од јуче могу да кажњавају, поред санитарних инспектора, и комунални милицајци. Висина запрећених казни креће се од 5.000 до 300.000 динара.  

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here