Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Од почетка пандемије у Србији је коронавирусом заражено 66.888 особа. До сада је укупно тестирана 1.442.642, а преминулo 915 особа. Према последњем пресеку, у Србији је за 24 сата од ковида 19 преминуло 14 особа. Регистроване су још 2.823 заражене особе, што је највише у једном дану од почетка епидемије.

Бројке само потвршују колико је тешка епидемиолошка ситуација, а члан Кризног штаба доктор Предраг Кон је упозорио да нисмо далеко од катастрофалне епидемиолошке ситуације у којој људи више неће имати где да се лече. Ипак, каже да не постоји ни “теоретска шанса” да поново буде проглашено ванредно стање.

Од 2.823 потврђена случаја, њих 1.423 је из Београда, што је више од половине новозаражених.

Лекари поручују да ће од 10 до 15 одсто оних који су данас били позитивни захтевати болничко лечење. Наводе да смо тренутно у рату и да је једини непријатељ ковид 19.

Директор Клиничко-болничког центра Земун проф. др Драгош Стојановић, рекао је за РТС да је та здравствена установа поново ушла у ковид режим и да су за један и по дан на лечење примили 225 пацијената.

Због повећања броја оболелих, на препоруку Завода за јавно здравље, градски кризни штаб је у Шапцу прогласио ванредну ситуацију.

Ванредна ситуациај је проглашена и на територији општине Неготин. Радно време угоститељских објеката остаје до 23 часа, а препорука је да се грађани придржавају свих превентивних мера.

Привремена ковид болница, хала “Чаир” је отворена и ушла је у ковид систем. Привремена болница располаже са 190 места за лакшу и средње тешку клиничку слику, а међу којима се налазе и кисеоничка места, што није било случај у априлу.

Тешку епидемиолошку ситуацију потврђују наредни извештаји:

Ружић: За сада без затварања школа

Ситуација у школама у вези са коронавирусом није алармантна и за сада не указује на потребу њиховог затварања, каже министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.

Навео је да се разговара о идеји да зимски распуст буде истовремено за све ученике на целој територији Србије и да ће то бити тема следеће седнице Кризног штаба.

“То је једна од идеја која може да буде мера у сзибијању негативних ефеката коронавируса”, рекао је Ружић на ТВ Прва.

Упитан о изјави епидемилога Предрага Кона о повећању броја заражених у школама, Ружић је рекао да је то тачно у оном смислу да се тај број повећао, али не рапидно.

Навео је да у девет округа од укупно 29, корона вируса нема у образовном систему и да је то важан показатељ.

У ковид болницама у Врању хоспитализована 44 пацијента

У ковид амбуланти АТД током јучерашњег дана обављено је 169 прегледа, а укупан број првих прегледа је 78. Узоркована је крв код 99 пацијената и сачињена су 83 РТГ плућа. Урађена су 63 пи-си-ар и 71 брзи тест, а дијагностикована бронхопнеумонија код 21 пацијента.

У ковид болницама ЗЦ Врање хоспитализована су 44 пацијента, од којих је 39 позитивно на коронавирус.

Са бронхопнеумонијом су 43 пацијента, на кисеонику 25. Отпуштено је 10 пацијената, а од овог броја 2 су транспортована за Ниш, а 2 за Сурдулицу. Тренутан број слободних постеља је 136.

Шабац – повећан број пацијената у болници, 287 прегледа у ковид амбуланти

Због погоршања епидемијске слике у Шапцу, уведена је ванредна ситуација, а Завод за јавно здравље препоручио је свим локалним управама у Мачванском округу да појачају мере. Број првих прегледа у ковид амбуланти новоболелих знатно је повећан претходних дана.

Са увођењем ванредне ситуације – у граду без манифестација и свечаности, угоститељски објекти затварају се у 21, баште могу бити отворене до 23 сата, а затворен је базен, спа и велнес центри.

Биће повећана дезинфекција улица и свих јавних површина, па и стамбених зграда, спортска првенства се неће прекидати, као и до сада биће без публике.

У Шапцу је скоро 400 заражених, јуче је било 42 позитивна, повећава се број прегледа у ковид амбуланти – 287, колико је било током друог таласа.

Повећан је број пацијената у болници – 60 особа је на одељењима Опште болнице у Шапцу.

У Колубарском округу 60 новозаражених, оболелих има у свим старосним групама

Према последњим подацима Завода за јавно здравље у Ваљеву, у Колубарском округу било је 60 новооболелих од ковида, 56 у Ваљеву, троје у Мионици, једна особа на Убу.

Директорка Ваљевског завода за јавно здравље Марија Гавриловић каже за РТС да се може рећи да је сваки наредни талас све бројнији.

“У првом таласу у марту и априлу је било 199 особа, у следећем је било пет пута више оболелих и позитивних, а сада од половине октобра има 825 оболелих особа – стигли смо други талас”, рекла је др Гавриловић.

Ситуација је неповољна, оболелих и позитивних има у свим старосним групама, највише у групи радно активног становништва.

Указала је да међу здравственим радницима има оболелих. У средњим школама је 30 позитивних ученика, у основним 18.

“У свим предузећима има оболелих и позитивних, тако да се локална трансмисија обавља у целој популацији”, закључила је др Гавриловић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here