Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 34.787 особа, а забележена су 763 смртна случаја, показују подаци са сајта covid19.rs. Према последњим подацима, 315 људи је на болничком лечењу, док се 20 особа налази на респираторима. У протекла 24 сата још један пацијент преминуо је од ковида 19 у Србији, а коронавирус је регистрован код још 102 особе.

Професор Бранислав Тиодоровић, члам Кризног штаба, пренео је да је трећи талас епидемије у току и да то потврђује повећање броја оболелих. Нагласио је да сви морају да ураде много да се у великим колективима не рашири инфекција. Истакао је да се неке приватне прославе морају одвијати, али да га забрињавају журке на сплавовима и у неким кафићима.

Ношење маски на отвореном простору екстремно је ретко, упркос препорукама да се то чини како би се смањила циркулација и потенцијал коронавируса, написао је на Фејсбуку епидемиолог Предраг Кон. Истакао да немали број људи сматра да препоруке против ковида 19 треба исмевати, а да чак и неки стручњаци “подучавају” да маске не треба носити.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић изјавио је за РТС да је 50 одсто заражених из Београда, али да је и у свим великим градовима у региону тако.

“Наше бројке су још увек под контролом, али повећава се број респираторних инфекција у амбулантама и прошле недеље је било око 7.000 прегледа, што говори да у ове хладне дане имамо тај велики ризик”, рекао је Радојичић.

Навео је да је 4,2 одсто позитивних на коронавирус било од тих 7.000 прегледаних. Истакао је да врло важно да се контролише рад пре свега угоститељских објеката, а појачана је и контрола ношења маски у јавном превозу. Када је реч о увођењу нових мера, каже да их још нема и да је сада важна доследност и истрајност у спровођењу постојећих.

Клинички фармаколог, професор доктор Срђан Пешић, рекао је за РТС да лек “Ремдесивир”, који је од данас доступан и у Србији, није чаробан лек који ће излечити пацијенте који су болесни од најтежих облика ковида, али је драстичан напредак у односу на то што смо имали пре неког времена. Нагласио је за сада нема података да овај лек смањује смртност, али да су досадашња искуства показала да скраћује дужину трајања болести и да скраћује период опоравка, као и да спречава да средње тешки пацијенти дођу у најтежу фазу. Најбољи резултати са овим леком су показани код пацијената који су на кисеонику, а не код оних који су на механичкој вентилацији тј. респиратору, нагласио је Пешић.

Лек “Ремдесивир” даваће се искључиво уз конзилијарну одлуку и у одређеној фази болести.

Иначе, држављани Србије од данас могу у Северну Македонију без пи-си-ар теста, али је одлука због погоршане епидемиолошке ситуације ипак на преиспитивању

Они који су у транзиту, а путују из Северне Македоније кроз Србију, могу да прођу без теста, а они који улазе у земљу, морају да имају негативан тест не старији од 48 сати.

Подсећамо, епидемиолошка ситуација у Северној Македонији је нестабилна. Претходних дана се повећавао број новооболелих од коронавируса у тој земљи. За 24 сата инфицирано је готово 400 особа, а четири су преминуле.

Време је за посебну пажњу када је у питању примена и обавезних и препоручених мера, јер опасни коронавирус је почео да се поново опасно шири. Чувајте се!

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here