1. 09. 2020.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 32.300 особа, а забележен је 731 смртни случај, показују подаци са сајта covid19.rs. У Србији је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 383 људи је на болничком ечењу, док се 29 пацијенaта налазе на респираторима. Према последњем пресеку, још један пацијент је преминуо од ковида 19 у Србији, а коронавирус је регистрован код још 72 особе.

У време повратка наших људи са годишњих одмора посебно из суседних земаља, у којима се иначе епидемиолошка ситуација значајно погоршала у односу на нашу земљу, постоји опасност ширења зараже и наши стручњаци упозоравају да је потребно сагледати проблем и предложити евентуалне мере заштите. О томе ће колико сутра, како је најављено, расправљати Кризни штаб за спречавање ширења заразе од коронавируса.

Епидемиолог др Предраг Кон је изјавио да није немогуће да буде уведена мера самоизолације за грађане који се враћају из иностранства. Сада се деле упозорења на границама и повратници су свакако у самоизолацији, али без решења, истиче др  Кон.

Епидемиолошка ситуација у Србији се смирује. То потврђују и у  Војно-медицинском центру “Карабурма” који је и даље у црвеној зони и у коме се налази тренутно осам пацијента, старосне доби од 57 до 83 године. Њихово здрваствено стање је добро и они ће ускоро бити отпуштени кући.

Пуковник Ђорђе Таушан, пулмолог рекао је за РТС да је од 6. априла ВМЦ “Карабурма” збринула 813 пацијената, животне доби од 21 до 99 година. Пацијент од 99 година је опорављен отишао из те установе, изнео је др Таушан.

Према његовим речима, клиничка слика пацијената се разликовала у иницијалној фази.

“У време ванредног стања то су били радно способни пацијенти од 50 до 65 година, који су се брзо јављали у ковид амбуланте и клиничке слике су биле лакше. Са попуштањем мера долазило је до игнорисања симптома и продужено је време лечења и клиничке слике су биле теже. Радило се о лицима од 20 до 45 година”, навео је доктор.

Истакао је да последице инфекције остају у виду промена на плућима. “Према нашим искуствима остаће неке промене које ће се звати или ће изгледати као плућна фиброза”, објаснио је доктор Таушан.

У ситуацији када имамо релативно задовољавајуће резултате о броју новооболелил Кризни штаб је одговоран за отклањање опасности могућег проширења броја заражених. Зато је најављени сутрашњи састанак Кризног штаба веома значајан, јер ће се заузети став о евентуалним новим мерама према људима који се враћају са одмора, посебно из суседних држава – Црне Горе, Хрватске, Бугарске … у којима је у последње време значајно побећан број заражених коронавирусом.

Епидемиолог Кон истиче да ће се сагледати ситуација стављања у карантин оних који се враћају у земљу да би се заштитио велики број наших људи који се савесно и одговоно понаша у примењивању мера заштите и закључује:

„За сада се ситуација држи под контролом. Ми смо уверени да би нови талас корона вируса изостао уколико се будемо сви одговорно понашали. Учинићемо све да наш народ заштитимо“!

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here