Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

И поред смањивања укупног броја лабораторијски потврђених случајева, из Кризног штаба упозоравају да и даље имамо значајан број појединаца који су резервоари инфекције и да много људи има асимптоматске облике заразе.

Према последњим подацима, У Србији је коронавирусом заражено још 96 особа, а преминулe су још 3. Према последњем пресеку, на респираторима се налази 39 пацијената.

Епидемиолог Предраг Кон каже да, што се тиче Београда, нема дилеме и сумње да се ситуација смирује и да је на нижем нивоу вредности. Ипак, додаје да се и даље свакодневно у главном граду открије између седам и 20 позитивних случајева. “Са друге стране, довољан је само један ексцес да се за две недеље број заражених поново повећа”, додао је Кон.

На Косову и Метохији, у срединама под надзором здравственог система косовске владе, у последња 24 часа преминуле су три особе оболеле од ковида 19.

Институт за јавно здравље у Приштини регистровао је 119 нових случајева инфекције коронавирусом на основу тестирања 474 узорка.

Ситуација у Србији је значајно боља и то илуструју извештаји са терена.На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак која су претворена у ковид одељења хоспитализовано је 17 пацијената. У протекла 24 часа примљена су два пацијента, а отпуштен је један пацијент.

У Јабланичком округу је у последња 24 сата потврђен један случај коронавируса на основу 52 тестирана узорка из лабораторије “Ватрено око” у Нишу и Института за јавно здравље Ниш. Реч је о особи са територије града Лесковца. Од почетка епидемије укупан број оболелих у Јабланичком округу је 1.589, од којих је највише у Лесковцу – 1.263.

Према подацима градског штаба за ванредне ситуације, у три ковид болнице Здравственог центра у Врању укупан број пацијената је 26, од чега ковид позитивних 10. Међу хоспитализованима нема деце. Тренутан број слободних места је 154. Отпуштена су два пацијента, а од овог броја, један пацијент транспортован је у Специјалну болницу за плућне болести у Сурдулици. Такође, на лечење су примљена четири нова пацијента.

Због повратка људи са летовања и непоштовања мера у неким ситуацијама код нас, за две недеље се може очекивати пораст броја оболелих од коронавируса. То потврђује епидемиолог и члан Кризног штаба доктор Бранислав Тиодоровић. Тиодоровић је рекао за Политику да је одлазак на море био ризик који није преопоручивао, али да су грађани, и поред тих препорука, отишли на летовање. Зависно од интересовања, људи су летовали у разним земљама, од Хрватске до Албаније, упркос томе што је у тим државама забележен већи број оболелих него код нас, а Тиодоровић указује да има и оних који су одмор провели у нашим планинама и бањама, али нису поштовали препоручене мере.

“Био сам шокиран када сам видео огроман број људи у аква-парку у Јагодини, где нико не носи маску и не држи растојање. А да не причам о разним музичким догађајима и прославама у многим градовима Србије. Због школе се сигурно неће појавити велики број оболелих, већ ћемо бележити само спорадичне случајеве”, навео је епидемилог.

То је стандардна прича о нама. Јер када се каже да је на снази забрана окупљања више од 30 људи, није речено где су окупљања. Дакле, то се односи и на куће. Свако окупљање великог броја људи у кући или стану је ризик. Зато треба напомињати шта јесте, а шта није дозвољено. Зато подсећање: Свако окупљање преко 30 људи, без обзира где и када није дозвољено. Шта више забрањено је и кажњава се! И наравно оно уобичајено подсећање – НЕ ЗАБОРАВИТЕ ДА СТАВИТЕ МАСКУ!

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here