Пусте улице Москве

  1. 04. 2020.

Широм света забележено је више од 1.900.000 случајева ковида 19. Преминуло је готово 120.000 људи, а опоравило се више од 440.000. Највише оболелих има САД, преко 570.000, Шпанија преко 170.000, Италија 159.000, Француска 136.000, Немачка 125.000 оболелих. Кина је одобрила тестирање две експерименталне вакцине, на људима који су у раној фази болести. Aмерички председник Доналд Трамп изазвао је бурне реакције рекавши да ће он, а не гувернери држава донети коначну одлуку о томе до када ће САД бити “затворене”.

У нови дан улазимо са надом да ће се ширење вируса, од кога страхујемо, почети да стишава. У свету се корона полако примирује, па у извесном смислу и код нас, иако је јуче забележен велики број новооболелих. Ковид-19 је претходног дана однео још 5 живота у Србији, а коронавирус је потврђен код још 424 пацијента. Заражено 140 штићеника Геронтолошког центра у Нишу. На срећу у Србији је излечено око 400 људи.

Коронавирус у свету: 

У Аустрији је после позитивног тренда у борби против ширења коронавируса, 4.600 радњи добило дозволу да отвори своја врата за купце.

Ради се о отварању продавница грађевинске и баштенске опреме, као и малих радњи простора до 400 квадратних метара.

У Италији ће од данас, осим прехрамбеним продавницама и апотекама, рад бити дозвољен и продавницама попут књижара и радњама с дечјом гардеробом.

Такође, биће омогућено обележавање Дана ослобођења Италије и Међународног празника рада, 1. маја.

Међутим, најтеже погођени региони нису прихватили укидање рестриктивних мера.

У Русији су од ковида-19 преминуле још 22 особе, па је укупан број смртних случајева 170.

У тој земљи су забележена нова 2.774 случаја заразе, што је највиши дневни пораст. До сада су оболеле 21.102 особе, саопштили су руски званичници.

На редовној дневној конференцији за медије у понедељак, поводом епидемије коронавируса, амерички председник Доналд Трамп изазвао је бурне реакције рекавши да ће он, а не гувернери држава донети коначну одлуку о томе до када ће САД бити “затворене”.

Истакао је да је администрација веома близу завршетка плана за отварање земље, што ће се, како се нада, десити и пре планираног рока.

Трамп је најавио да ће до краја недеље донети одлуку о финансирању Светске здравствене организације, пошто је претходно запретио да ће замрзнути њено финансирање.

Гувернер мексичке државе Баха Калифорнија, Хаиме Бонила Валдес наредио је да се поново отвори фабрика респиратора америчке компаније “Смитс медикал”, свега неколико дана пошто је затворена јер је управа компаније одбила да прода те уређаје мексичким болницама.

Индијски премијер Нарендра Моди објавио је у обраћању нацији да ће карантин, у земљи са 1,3 милијарде становника, бити продужен до 3. маја, преноси Гардијан.

У тој земљи је регистрован 10.541 заражени, као и 358 смртних случајева.

Индијски премијер објавио да ће карантин бити продужен до 3. маја

Коронавирус је у кинеском граду Гуангџоу регистрован код 111 Африканаца, а претходно је у Кини регистровано 89 нових случајева, што је мање него претходног дана, када је забележено 108.

У кинеској провинцији Хубеј, која је била епицентар епидемије, није регистрован ниједан нови смртни случај од ковида-19, док су претходни дан регистрована два.

Број инфицираних коронавирусом у Немачкој је порастао за 2.082, на укупно 125.098, саопштио је Инситут “Роберт Кох”.

То је четврти дан како опада број нових случајева у Немачкој.

Kоронавирус је десет пута смртоноснији од свињског грипа, изјавио је директор Светске здравствене организације Тедрос Гебрејесус.

Директор СЗО је рекао да се Ковид-19 брзо шири, поготово у срединама попут домова за старе.

“Знамо да су рано проналажење случајева инфекције, тестирање, изолација и проналажење сваког контакта од суштинског значаја за заустављање преношења”, рекао је Гебрејесус.

Он је, међутим, истакао да је успоравање преноса заразе много теже.

“Другим речима, пут према доле је много спорији од пута према горе. То значи да се мере контроле морају подизати полако и контролисано”, указао је Гебрејесус.

Директор СЗО је инсистирао на томе да државе не би требало пребрзо да доносе одлуке о ублажавању мера које су уведене са циљем контроле ширења коронавируса.

Извршни одбор Међународног монетарног фонда одобрио је хитну финансијску помоћ за 25 земаља чланица из средстава за контролу и ублажавање последица катастрофа.14.

Директорка ММФ-а Кристалина Георгиjева изјавила је да ће тим земљама иницијално бити уплаћена бесповратна средства ради лакшег сервисирања њиховог дуга према Фонду, током наредних шест месеци, иницијално, како би своје државне буџете усмериле на виталне здравствене и друге потребе.

Коронавирус у региону:

У Републици Српској регистровано је нових 28 случајева, чиме је број заражених повећан на 453, навео је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

У Босни и Херцеговини је од почетка епидемије укупно регистровано укупно 1.077 заражених коронавирусом, а 39 је умрло.

Укупно опорављених у БиХ је 218, у Републици Српској 179 особа.

У Црној Гори су регистрована нова четири случаја коронавируса, што је укупан број оболелих повећало на 278.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here