1. 09. 2020.

Према последњим информацијама, у Србији су од коронавируса оболеле још 83 особе. Преминула је једна особа. Тестирано је 5.959. На респираторима су 23 пацијента. У Кризном штабу кажу да уведени надзор на границама Србије добро функционише. 

Свеукупна епидемиолошка ситуација, на основу бројева који се саопштавају, можда и није забрињавајућа. Међутим, потенцијална жаришта указују да се број заражених може такорећи преко ноћи повећати. Једно од тих опасних средина је Нови Пазар.

Епидемиолошка ситуација у Новом Пазару је неповољна, службено процењује Завод за јавно здравље у том граду. Регистрован је благи пораст броја заражених и то су углавном грађани који су се вратили са летовања у Црној Гори и Албанији. На Инфективној клиници хоспитализована су три ковид позитивна пацијента.

У време када се у свету, а посебно у нашем региону, повећава број заражених, разлог више за забринутост чине наши људи који су се вратили или се још враћају са летовања из земаља у којима је број заражених у порасту.

Од петка у 18.00, када је на снагу ступила мера здравственог надзора за путнике који се враћају из иностранства, до јутрос, на портал Е-здравље пријавило се око 10.000 грађана, рекла је за РТС директорка Института “Батут” Верица Јовановић.

Међу онима који су се пријавили било је сумњи на ковид-19 и у том случају треба отићи у ковид амбуланту, како би се била отклоњена свака сумња, упозорила је Јовановићева. Уколико сумње нема, стање треба пратити наредних десет дана и одјавити се са надзора уколико ситуација буде у реду. Сви они који не могу електронски да се пријаве на одговарајући портал, а детаљи се добијају при уласку у Србију, требало би да оду код свог изабраног лекара. Мера важи за све, без обзира да ли имају симпоме ковида или не. Јовановићева додаје да се повећава ризик у целој ЕУ, а повољнија ситуација у Србији резултат је колективне одговорности и примене мера.

Имунолог и члан Кризног штаба, доктор Срђа Јанковић очекује да се грађани који се враћају поступе одговорно и савесно, као и да није суштина ове мере да полиција било кога контролише, већ да свако има личну одговорност.

Чак иако је неко очекивао да ће полиција некога контролисати – то није суштина ове мере. Ово није принудна мера, али јесте обавезна у смислу моралне обавезе сваког појединца да чува своје здравље и здравље свих нас осталих“, рекао је Јанковић.

Поруке које нам упућују неки чланови Кризног штаба, и поред сигурни смо добрих намера, не можемо да разумемо. То је утолико чудније јер долазе од лекара, који су учећи медицину одређене струке учили и психологију и психијатрију и могли би лакше да разумеју понашање одређених група људи нашег поднебља, који не разумеју најбоље ни личну ни колективну одговорност, а ти стручњаци би морали да знају да у свакој држави постоје и они који су плаћени да заштите одговорне од неодговорних појединаца, па да је и задатак именованих у Кризном штабу да подсећају такве шта је све њихов посао и да се што то не чине сматрају одговорним за нарушавање реда са тешким последицама.

Јер, ако се зна да смо имали ситуацију на фудбалским утакмицама и друга масовна окупљања, на којима су се хиљаде људи у време највеће пандемије, блиско дружили и тискали, а они који су чак покушали да се заштите маском исмевали, и да нико за то није био одговоран, онда се поставља питање какве су наше процене. Да ли знамо у којој земљи живимо, када смо свакодневно сведоци да где год се окренемо да можемо да видимо оне који се оглушују о законске норме и препоруке струке.  Да ли се они који нам поручују да мудемо одговорни и сами одговорни према себи, јер кажу да грађани треба да поступе савесно и одговорно и да суштина мера није да било ко кога контролише, већ да свако има личну одговорност. Да ли се Др Јанковић, који је иначе у односу на друге често имао добре поруке, осећа одговорним што поручује, милионима људи посредством Јавног сервиса РТС, да нико никога не треба да контролише. Па неко и за ту контролу прима плату.  Наравно, да је контрола нужна. Само да подсетимо да је само у пар дана дошло чак 10 хиљада наших људи из земаља у којима је број заражених знатно већи него код нас и да међу њима има и оних који су са собом понели нежељени вирус и да међу њима има и неодговорних, које препуштамо њиховој савести да заштите оне који одговорно извршавају своје грађанске дужности. Да ли знамо да свака пандемија почиње са бројем један и да нас, како тврде стручњаци Светске здравствене организације, тек очекује нови талас нежељеног вируса.

Нама на крају само преостаје, да подсетимо да пандемија и даље траје. Епидемиолог Кон признаје да се неће скоро догодити да број заражених сведемо на нулу. До тада је опасност константна. Жаришта се могу појавити преко ноћи.  Ми желимо да подсетимо меродавне да живимо у земљи у којој појединци не прихватају никакве апеле и у то се свако може уверити. Желимо да подсетимо да званичници државе морају радити свој посао и неодговорне санкционисати, барем за кршење законских норми. Желимо да подсетимо да се од чланова Кризног штаба очекује да подсећају, не само грађане шта треба да чине, него и представнике државе, па и сами да чине оно што се од њих очекује.

Епидемиолошка ситуација у Србији је, на нашу срећу, ипак донекле задовољавајућа. Наравно да треба подсећати и грађане да се не опусте. Зато и порука коју и ми често преносимо: носите маске, држите дистанцу, редовно перите руке …

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here