1. 05. 2020.

Већ више дана официјелни подаци о броју новооболелих од корона вируса охрабрују и потврђују да пандемија нестаје. Ипак, стручњаци и даље упозоравају да је вирус и даље са нама и да само од нас зависи да ли ћемо и када епидемију прогласити завршеном.

Јуче је забележен благи скок новозаражених и уколико би се у наредних десетак дана догодило да број новооболелих почне значајније да расте, могле би поново да се уведу рестриктивне мере, оцењују епидемиолози.

Иначе, ублажавање мера се наставља.

Да подсетимо Влада је јуче одлучила да држављани Србије који су у свету могу да уђу у земљу и крећу се без ограничења уз негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата. Уколико немају урађен тест, морају 14 дана у самоизолацију.

Промењена је и одлука о боравку деце у вртићима. Од понедељка у вртић могу да иду сва уписана деца, а без обавезе да родитељи морају да донесу потврду да имају обавезу према послодавцу.

После два месеца и студенти ће се вратити у домове. Већ данас студентски домови ће примити прве студенте. Станарине које су студенти платили у марту биће им урачуната за мај.

Враћање нормалном животу је у току. Многе институције поново су грађанима отвориле врата. Оно што се да приметити јесу свуда редови. И оно што је упадљиво јесте да су људи без маски и да су превиже близу једни другима. То наравно није добро и зато подсећање на поруке стручњака – заштитите себе, зарад себ и својих ближњих.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here