1. 10. 2020.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 35.946 особа, а забележена су 774 смртна случаја, показују подаци са сајта covid19.rs. Према последњим подацима у Србији су на болничком лечењу од коронавируса 372 пацијента, док се 22 особе налазе на респираторима. У последња 24 сата у Србији су још два пацијентa преминула су од ковида 19,  а коронавирус је регистрован код још 227 особа.

Подсећамо на поруку коју је у име медицинске струке упутила Дарија Кисић Тепавчевић да је досадашње искуство показало да ношење маски спасава живот. Указала је да су различита окупљања, скупови, свечаности, као и радни колективи, места где је највише долазило до преношења вируса. Посебно је истакла на значај препоруке струке да је зараза могућа и на отвореном простору и да маска и тада треба носити. Касније је Др Кон рекао да је мера која је требала да буде законска обавеза претворена само у препоруку, јер Кризни штаб, чију већину иначе чине политичари и људи других струка, ту важну меру нису подржали. Кисић Тепавчевић је покушала невешто да објасни да то не би било у складу са законом, што апсолутно није тачно.

Имунолог Срђа Јанковић поручио је да је неопходно да сви поштују обавезне мере за спречавање ширења коронавируса, али и оне које нису обавезујуће и немају законску снагу, попут ношења маски и на отвореном приликом сваког контакта, јер су оне сада подједнако важне у очувању људских живота. Намера Др Јанковића је свакако добра, али сви добро знамо да све оно што је необавезно многи неће да примењују, а у овом случају то је недопустиво, па ће последице да осете пре свега савесни и одговорни грађани, јер они који би морали да их штите од несавесних и који за то примају плату, за спровођење тако важне обавезе нису за то сада надлежни. Зборавља се да они то не чине најбоље ни у случају спровођења законом обавезних мера.

Члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је да се у свету све мање говори о вакцини против коронавируса и да то индиректно нешто показује. Осим што вакцину не треба још задуго очекивати, Кон је указао да и кад је буде – неће бити масовне вакцинације против коронавируса и да ће вакцине, ако се појави, бити у мањим количинама.

Посебан је проблем и што су нам границе отворене и за оне који долазе и са собом носе вирус. Епидемиолог и члан Кризног штаба за сузбијање коронавируса Бранислав Тиодоровић изјавио је да се размишља о томе да буде уведен пи-си-ар тест за све који улазе у земљу или тест који доказује присуство антитела, односно да је особа прележала корону.

Говорећи о томе шта нас очекује у наредних месец дана када је реч о епидемиолошкој ситуацији, Тиодоровић је за Блиц рекао да долазе хладни месеци, када је већа влажност, што одговара вирусу и да ће број заражених зато бити у порасту.

У наредних месец дана имамо два сценарија:

Први је – уколико будемо поштовали мере можемо очекивати да нам тај број заражених буде знатно већи, али је важно ситуацију држати под контролом, а то се може само поштовањем мера – каже Тиодоровић.  Наравно поштовање мера које су на добровиљној основи се кажу озбиљни стручни људи неће догодити.

Други сценарио који најављује Тиодоровић је неповољан, а то је уколико не успемо да обезбедимо да се мере поштују, да ћемо имати имати велики скок новооболелих, а за то постоје услови, јер око Србије епидемија букти.

Сви добробнамерни и реални људи, који воле свој народ и који не желе да се догоди тај други сценарио, искрено признају да ће нам се управо то догодити. Када са закашњењем схватимо да се енормно повећава број заражених применићемо те законске мере, а цена за то биће хиљаде заражених и умрлих, што нема цену.

У међувремену Ви који разумете да је ситуација озбиљна наставите да се одговорно понашате: Значи носите маске и у затвореном и отвореном простору, држите обавезну дистанцу, избегавајте све скупове и перите руке што чешће, посебно после повратка кући, без обзира колико сте дуго били одсутни.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here