1. 09. 2020.

Од почетка епидемије, у Србији је тестирано 1.001.425 људи, а коронавирус је потврђен код 32.078 особа. Из Кризног штаба поручују да није време за опуштање.

Према најновијим информацијама, у Србији су коронавирусом заражене још 84 особе, а од последица заразе преминула је још једна особа.

У последња 24 часа тестирано је 8.285 људи, па је укупан број тестираних од почетка епидемије више од милион.

Подаци нису баш алармантни, али стручњаци најављују да че се број заражених већ за пар недеља значајно повећати, пре свега због опуштености у примењивању мера.

Сируација на терену само опомиње да ће се то вероватно догодити.

Према подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, у три ковид болнице Здравственог центра укупан број пацијената је 26, од чега ковид позитивних 16. Међу хоспитализованима нема деце.

У ковид болници у Сурдулици смештено је осам пацијената, код седморо је потврђена ковид инфекција.

У КБЦ Драгиша Мишовић тренутно је 70 пацијената. Више од 20 их је у тешком оштем стању, а 10 на интензивном лечењу. Од тога, четири пацијента су интубирана. Пацијенти су углавном старији од 70 година, али ту је и једна особа од 22 године која је у веома тешком стању. Лекари су забринути и надају се да ће ускоро моћи да се врате на редован режим рада, онолико колико услови то буду дозвољавали. Иначе, лекари у Мишовићу нису приметили растерећење које су доживеле друге болнице, али да покушавају да одморе људе.

Лекари и епидемиолози страхују да би могло доћи до повећаног број заражених коронавирусом због оних који се враћају са летовања из земаља где је лоша епидемиолошка ситуаиција.

Подсећамо на речи епидемиолога Бранислава Тиодоровића, који с обзиром на понашање становништва, наводи да и даље постоје ризици и да ћемо имати сталну флуктуацију броја заражених.

“То ће потрајати. Не можемо очекивати у наредном периоду да ће бити великог смањења, поготово ако погледамо шта се дешава на сплавовима, шта се дешава у ресторанима и кафићима увече”, објашњава доктор Тиодоровић.

Каже да се стручни део Кризног штаба залагао да се људима који се враћају са летовања што више скрене пажња да морају да мисле на себе, а самим тим и на друге.

“Имамо на располагању само три мере које стално помињемо – маска, физичка дистанца и дезинфекција”, наводи Тиодоровић. Ми то већ данима, недељама и месецима понављамо.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here