Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

У Србији је од почетка епидемије коронаворус регистрован код 34.685 особа. Ковид 19 однео је укупно 762 живота. До сада је тестирано 1.191.630 особа. На болничком лечењу је 305 људи, а на респираторима се налази 22 пацијента –  наведено је на сајту covid19.rs.

Епидемиолошка ситуација у целом свету, а и нашем окружењу је све тежа. Из света су већ стигле поруке, а сад и наши епидемиолози преносе да је трећи талас пандемије почео и код нас и да то потврђује број оболелих, који ће, извесно је, ускоро бити знатно већи.

Да бисмо успорили тај долазећи талас и смањили последице које носи, потребно је да се придржавамо свих обавезних и препоручених мера заштите од опасног коронавируса. Посебно је потребно иѕбегавати места већег окупљања људи, а тамо где је то уаиста нужно никако се не сме на заборавити на маске које су више него обавезне. Такође, потребно је примењивати мере у колективима где је већи број људи нужан, а неизбежан, јер су ту контакти неизбежни, па наравно и ширење инфекције.Наравно, потребно је избегавати приватне прославе и разне журке на сплавовима и кафићима. Сада им је радно време истина скраћено, али док раде они уз овакве лабаве мере контроле представљају велику опасност.

Сви догађаји и свако кршење мера манифестоваће се за десет дана, јер се потенцијал вируса јасно повећао, тако да ће се то одразити на даље погоршање, рекао је епидемиолог др Предраг Кон поводом призора који су синоћ забележени у престоници и на којима се види непоштовање најновијих мера рада свих објеката до 23.00 сата.

Др Предраг Кон, члан Кризног штаба и сам је у последње време почео да апелује и да захтева поштовање мера. Указује да је због раста броја новооболелих, појачана је контрола поштовања епидемијских мера и примена казни, које могу бити и 500.000 динара.

И Др Горан Стаменковић, помоћник министра здравља за инспекцијске послове, јавно је рекао да ће Санитарна инспекција наставити са доследним спровођењем појачаног надзора и да ће Министарство здравља спровести нулту толеранцију према свим прекршиоцима и ригорозно кажњавати оне који не поштују мере. Биће добро ако се његова најава оствари, јер и до сада је то била обавеза и инспекција и комуналне полиције, а санкције су биле готово симбличне.

Да они који треба да брину о заштити савесних и одговорних грађана од несавесних појединаца и да међу званичницима државе на свим нивоима има неодговорних, најбоље сведочи и пример Новог Пазара, у коме је укинуто ванредно стање у време када са свих страна света, па и наше земље стижу упозорења да трећи талас пандемије почео. На сву срећу, на основу препоруке Министарства здравља, као и погоршања епидемиолошке ситуације у окружењу, Градски штаб за ванредне ситуације Новог Пазара је већ наредног дана донео одлуку о поновном увођењу ванредне ситуације на територији тог града и укинуо бесмислену и опасну одлуку.

Примера непоштовања прописа о заштитним мерама има готово у свим градовима у свим срединама. Један од њих је и Врање из кога директорка Завода за јавно здравље наводи да грађани Врања не поштују мере довољно. Дошло је, каже, до засићења и опуштања.

Наводи да је томе допринело и дуго трајање епидемије и да људи желе да се отарасе маски, заборављајући на опрез који је у овом тренутку преко потребан и треба да буде на првом месту, због сопственог здравља, али и ближњих и свих других веома, веома важна.

Морамо се помирити са истином да је нови талас вируса управо почео и да ће дуго трајати и да се морамо навићи на оно што отежава живот у таквим околностима, јер је сваки људски живот изнад свега.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here