Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Највећи безбедносни проблем за српску заједницу на Северу Косова је криминал, а јужно од Ибра слобода кретања – један је од резултата представљеног истраживања у оквиру пројекта “Да ли је Бриселски споразум заборавио грађане”, спроведеног у организацији НВО „Црно бели свет“ и Телевизије „Мир“ из Лепосавића.

Истраживање је спроведено током маја, јуна и јула прошле године на узорку од 600 испитаника – 300 у општинама на Северу Косова и 300 у општинама јужно од Ибра – Грачаница, Липљан, Гњилане, Ново Брдо и Партеш.

Међуетничка нетрпељивост и несигурност Срба у албанским срединама, неки су од проблема које наводе грађани и северно и јужно од Ибра, каже за Контакт Плус извршна директорка НВО “Црно бели свет”, Сања Соврлић.

Додаје, да с обзиром на то да испитаници у овом сегменту нису имали понуђене одговоре, већ су их сами наводили, разлози због којих наведено перципирају као безбедносне проблеме, могу бити различити.

“С обзиром на то да је истраживање рађено у години када се десило убиство Оливера Ивановића, али и неки други, да кажем, безбедносни проблеми, могуће је да је то један од разлога због чега је тако шаролика слика безбедносних проблема које наводе”, каже Соврлић.

Грађани, према резултатима истраживања, највише поверења за унапређење безбедности имају у КФОР, док је на другом месту Косовска полиција.

Приступ личним документима је још један сегмент у оквиру овог истраживања.

Соврлић каже, да још увек постоји категорија људи који не могу да остваре то право, али се истраживање више односило на то која заправо документа грађани поседују, с обзиром на то да овде имамо српске и косовске личне карте, пасоше и возачке дозволе.

“Ту се показала нека, да кажемо, општа оцена, да косовска документа у већој мери поседују наши испитаници са југа Косова у односу на ове са Севера и да је тај проценат српских докумената које поседују грађани са севера већи у односу на оне са југа”, наводи она.

Пројекат “Да ли је Бриселски споразум заборавио грађане” и резултати истраживања који се тичу квалитета живота грађана на северу и југу Косова у оквиру тема безбедности, енергетике, спорта, владавине права и приступа личним документима и доступности информација, представљени су у ЕУ инфо центру у Косовској Митровици.

Пројекат су реализовали НВО „Црно бели свет“ и Телевизија МИР из Лепосавића, а подржан је од стране Косовске фондације за отворено друштво (КФОС).

„Српска стварност“ / Радио контакт плус /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here