Mesto za reklamu

04.08.2019.

Према писањима приштинске Газете Еxпресс, посланица ЛДК, Вјоса Османи, могла би да буде кандидаткиња ове највеће парламентарне партије на Косову за премијерку на предстојећим изборима.

Оставка Рамуша Харадинаја на место премијера затекла је целу политичку сцену на Косову, али највише опозициону ЛДК која се налазила у процесу унутрашњих избора и која због нејасног лидерства није била спремна за изборе. Међутим, како су поједини медији извештавали, на одлуку о расписивању избора чекало се управо због јучерашње изборне седнице чланства ЛДК, на којој је за лидера партије по трећи пут изабран Иса Мустафа.

Очекује се да ће разрешење ситуације унутар ЛДК убрзати решавање ситуације настале оставком Харадинаја и да ће у Приштини убрзо бити одређен датум избора. Дан пре седнице ЛДК, председник косовске скупштине, Кадри Весељи је заказао седницу председништва скупштине на којој треба разматрати заказивање пленарне седнице за распуштање скупштине, чиме ће се процедурално убрзати расписивање ванредних општих избора.

Седница ЛДК резултирала је и повећаним притиском још једне опозиционе партије Самоопредељења на новоизабраног, старог лидера ЛДК, да формирају предизборну коалицију.

„Грађани очекују једно велико предизборно јединство и има изгледа да било које одступање од овог историјског очекивања буде кажњено од стране гласача. #владакурти“, упозорио је члан Самоопредељења, Ил Ругова, лидере ЛДК.

Међутим, како наводи Газета Еxпресс, предизборна коалиција није све што Самоопредељење жели од ЛДК, ова партија ће тражити и да кандидат коалиције за премијера буде управо њихов лидер, Аљбин Курти.

Коалицију на челу „са једним познатим и неуцењеним премијером, са Албином Куртијем“, затражила је од ЛДК Арберије Нагавци, још једна чланица Самоопредељења.

Ипак, позивајући се на коментар једне од водећих људи у ЛДК, градоначелника Гњилана Љуфтија Хазирија, Газета Еxпресс износи оцену да је он указао на то да би Вјоса Османи, посланица ЛДК, могла бити кандидаткиња ове партије за косовску премијерку. Османи би била прва жена кандидована за чело извршне власти на општим изборима на Косову икада.

„Вјоса Османи је увек имала прилике и имаће. И данас је потврђено и то питање. ЛДК је јединствена и очекује се велики повратак ЛДК, али се не везује ни за једно посебно име. ЛДК има једну велику екипу и екипа ће изаћи као победник, не појединац. Спекулативно је бавити се појединцем. Од данас, ЛДК ће радити са тимом, а не појединцем“, рекао је Хазири.

Сам Хазири, негирао је да има амбиције да буде кандидат за премијера, будући да га интересује само функција градоначелника коју тренутно обавља. Поред Агима Велијуа, Хазири је био један од лидера ЛДК за ког се сматрало да би могао бити изабран за председника ЛДК.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here