Mesto za reklamu

Рамуш Харадинај, Хашим Тачи, Кадри Весељи,

  1. 02. 2019.

Упркос тврдњама да је коалиција ПАН стабилна и функционална, међусобне оптужбе, у првој линији Рамуша Харадинаја, Кадрија Весељија и Хашима Тачија, свакодневна су појава у Приштини. Оптужбе су се нарочито интензивирале од када је отказана посета генерала Националне гарде Ајове Тимотија Ора Косову, а потом и предато писмо три висока званичника САД косовским лидерима у ком се изражава неверица тиме што Косово „олако“ игнорише позиве САД да суспендује таксе на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине.

С једне стране лидери ПДК, Весељи и Тачи позивају на укидање такси, док косовски премијер, Рамуш Харадинај одбија да се повинује „пријатељским саветима САД“ и укине политичко-економску одлуку која је била врло популарна у приштинској јавности.

Ипак, то није једини извор сукоба три институционална лидера, тако Харадинај такође свакодневно осуђује све оне који су спремни да дискутују о померању граница Косова, што је идеја коју промовише косовски председник, Хашим Тачи користећи термин „техничка корекција граница“.

Тачи: Могуће нове мере против Косова

Тензије између коалиционих партнера ААК и ПДК нарочито су се подигле након што је у уторак амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет уручио косовским лидерима писмо које су потписали заменик помоћника државног секретара, Метју Палмер, заменица помоћника секретара одбране Лаура Купер и главни директор за европска питања Националног савета безбедности САД, Џон Ерт, а у ком се, између осталог, наводи и да ако Косово не суспендује одлуку о таксама, односи Косова и САД „не могу бити враћени на претходни, завидни ниво“.

„То је лоша ситуација у којој никад не бих помислио да би било могуће да се нађемо,“ изјавио је синоћ косовски председник Хашим Тачи у емисији на РТК. Тачи је додао да је таквим „занемаривањем захтева САД“ Косово сопственом кривицом превазишло неке земље Западног Балкана које су биле у сукобу са САД. Упозорио је и да због сукоба са Западом око такси Косово ризикује „да остане изоловано“.

„Постоје мере које могу наши савезници предузети против Косова. ЕУ неће одобрити либерализацију виза, а може бити и забрињавајућих мера против грађана и државе,“ рекао је Тачи, додавши да ради на томе да се ова ситуација „превазиђе“, преноси РТК.

Тачи је поновио и да „због штете коју наносимо Србији није вредно нарушавати однос са САД“.

Харадинај: Устав је „оборио“ два председника

С друге стране, Харадинај је синоћ поручио косовском председнику да је косовски уставни суд „оборио два председника“.

„Два председника су отишла кући када су се суочила са Уставом,“ рекао је Харадинај, гостујући у емисији Рубикон на КТВ. Додао је и да не постоји документ о размени територија, али да ће га упутити Уставном суду уколико такав документ настане.

„До сада нема одлуке, ја реторику не могу послати на Уставни суд. Не бисмо чекали ни тренутак, послали бисмо у Уставни суд.“

Својим коалиционим партнерима, Фатмиру Љимају и Кадрију Весељију поручује да „док год желе“ да он врши функцију премијера, треба да га „разумеју“, у супротном, позива их да организују гласање за неповерење влади.

„Нећу дати оставку, сматрам да су одлуке које сам донео исправне,“ поручио је Харадинај, преноси Коха.

Харадинај је у емисији Рубикон на КТВ послао и поруку високој представници ЕУ, Федерики Могерини. Поручује јој да „дијалога неће бити уколико га везује за таксе“.

„Њене акције су наштетиле Косову ако се у дијалогу потенцијално разговара о територији,“ наводи Харадинај.

Иначе, косовски премијер је чврст у уверењу да ће таксе довести до признања од стране Србије. Он сматра да је „косовско тржиште битно за Србију“ и сматра да ће на тај начин доћи до свеобухватног споразума.

„Ако суспендујемо таксе, даћемо Србији времена да одложи дијалог,“ тврди Харадинај.

Подсећамо, дијалог је Србија званично обуставила почетком новембра, а као повод за прекид преговора председник Вучић навео је управо одлуку косовске владе да подигне таксе на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине. Од тада редовно изјављује да наставка дијалога неће бити док таксе не буду уклоњене, а јуче је најавио и увођење мера против ове одлуке Владе Косова по истеку 90 дана, што ће бити 21. фебруара.

Када је став САД према одлучности Владе Косова да не суспендује одлуку о таксама у питању, Харадинај је признао да „Америка није срећна“.

„Истина је да Америка није срећна, али нама се жури. Ми нисмо узрок деструктивног понашања Србије. Било би добро да притисак постоји на обе стране, не кажем да на нас не треба вршити притисак, имамо и ми својих недостатака, али ипак мислим да притисак треба бити на обе стране,“ рекао је Харадинај, преноси Коха.

Харадинај је такође одбио могућност да дозволи да на дневни ред седница владе буде стављен захтев за суспензију таксе, могућност о којој су јуче спекулисали медији.

„Нема начина да дође на седницу владе док ја одређујем дневни ред. Немамо потребе за оваквим играма. Затражио сам и од Весељија и од Љимаја да ме поштују док сам на овој функцији. Одлука о таксама је донета једногласно и не можеш променити одлуку владе ако то не жели премијер,“ казао је Харадинај.

Весељи: Не дозволимо Србији да оствари добит на нашим грешкама

Председник косовске скупштине, Кадри Весељи, не види ситуацију на исти начин као Харадинај, тврдећи да Харадинаја „потпаљују лажне патриоте“.

„Неки лажни мудраци и лажне патриоте потпаљују, стављају премијера у тешку позицију да службујући архаичном менталитету издржи до краја. Који је интерес Косова ту? Шта је интерес земље и грађана,“ пита Весељи, преноси Коха.

Додао је да није било потреба да Косово дође у ситуацију да прими писмо од САД и да сад треба бити „прагматичан и озбиљно схватити писмо САД“.

„Хајде прво да уклонимо сваки, и најмањи конфликт са партнерима какви су САД и ЕУ. Никако им не смемо дозволити да имају исти став као и Србија. То је погрешно,“ упозорава Весељи.

Још једном је позвао да влада послуша његов предлог и суспендује таксе на 120 дана, а уколико у том периоду не дође до постизања свеобухватног споразума и признања Косова од стране Србије, Весељи предлаже поновно успостављање такси и увођење „пуног реципроцитета“.

Весељи сматра да ће на овај начин, суспензијом одлуке, Косово „сачувати понос у процесу доношења одлука земље“ и „неће клекнути пред Србијом“, преноси Коха.

„Српска стварност“ / Коха, КоССев /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here